Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tekes jalkauttanut väkeään maakuntiin

Näin kertoi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen Viitasaarella.


Nopolanews Keksintöjen viikolle

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Vipukirveellä puu halkeaa

27.08.2007 Suvi Kantonen

Keksijäin messuilla saa kokeilla kirveen tehoa käytännössä.

Täällä Viitasaarella Keksijäin messuilla on mielenkiintoisia keksintöjä esillä ja meikäläinenkin pääsi oikein kokeilemaan, miten se pölkky vipukirveellä halkeaa... ja hyvin tuntui tehokkaalta välineeltä, voisi sanoa, että naisenkin käteen sopiva työväline. Heikki Kärnä Vipukirves Heikki Oy:stä kertoi, että vipukirves on kokonaan Suomessa tehtyä laatutyötä.Kirves on muotoiltu nerokkaasti. Iskettäessä vipukirves pölkkyyn se kääntyy automaattisesti oikealle ja vääntää pilkkeet irti. Vipukirvestä käytetään kuten tavallista kirvestä, mutta on tärkeää muistaa löysätä varren otetta siinä vaiheessa, kun terä osuu puuhun. Pilkkeet irtoavat kertalyönnillä, eikä terä juutu pölkkyyn, vaan pitää sen paikallaan uutta lyöntiä varten.

Vipukirves voittaa tehokkuudella perinteiset halkaisukirveet ja pienet hydraulihalkojat niin nopeudessa kuin työturvallisuudessakin. Halkaisuvoima on moninkertainen tavalliseen kirveeseen verrattuna. Perinteinen kirves on kiila, vipukirves on vipu, siinä se näiden välineiden ero on, naurahtaa Heikki Kärnä. Keksintö on palkittu mm. Inno-Suomi palkinnolla vuonna 2005.

 Suomen pääministeri Matti Vanhasen polttopuutkin halkeaa tällaisella vipukirveellä. Naapurit olivat nimittäin ostaneet hänelle syntymäpäivälahjaksi ensimmäisen kappaleen, kun vipukirves valmistui markkinoille myyntiin.
Vipukirveen haastattelu kuuluu Järviradiosta kello 12.30