Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

NURMIJOEN KOULUSTA KAIKKIEN KYLÄTALO

Nurmijoen kyläläisen ideasta liikkeelle lähtenyt ajatus kylätalosta on toteutumassa. Kyyjärven Erämiesten ostamasta Nurmijoen koulusta ollaan talkoilla tekemässä kaikkien käyttöön tulevaa kylätaloa. Rahoitusta hankkeelle on saatu Viisari ry:stä ja suurin osa töistä on ollut tarkoitus tehdä talkoilla.


Kylätuvan ovi käyKiinnostaako Sinua tukihenkilönä tai aikuisystävänä toimiminen?VälinekuntoiluaNälkäpäivä keräys 20.-22.9.2007Onnistunut pyöräilypäivä

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Välinekuntoilua

30.8.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Reippahasti käypi askeleet... Motivointia liikkumiseen laatikon perältä: askelmittari.

Siivotessani käteeni sattui askelmittari - mitä lienen ollut etsimässä.  Kymmenkunta vuotta sitten hankittu vai oliko se se toinen, se kylkiäisenä saatu. Vähän käytettyjä molemmat.

Se ensimmäinen sai asiallisen kohtelun. Luin käyttöohjeet ja syötin oikeat tiedot. Ensin tepastelin vastasataneella lumella: siitä otin kymmenen askelta, mittasin ja jakolaskulla sain yhden askeleen keskimääräisen mitan. Tieto koneeseen, kuten pituus ja painokin. En muista, mitä sitten tapahtui.

Mitä mittari kertoo? Ainakin kuljetun matkan kilometreissä (minun yksinkertainen laitteeni jopa maileissa - tärkeä tieto!) ja liikunnan aikana kulutetun kalorimäärän. Yleensähän liikutaan pituutta eli matkaa: kävellään, juostaan, pyöräillään, hiihdetään... Kovin suurta suosiota energiankulutusliikunta ei ole tainnut saada tavallisen kansan keskuudessa, vaikka vieläkin terveyslehdissä näkee listoja lajeista (juoksu, matontamppaus, tanssi, TV:n katselu jne.) ja niiden vaikutuksesta,  esim. 30 min / kcal-kulutus. Urheiltaessa otetaan myös aikaa. Minäkin olen vuosia harrastanut lenkkeilyä:  30 min suuntaansa ja takaisin samaa vauhtia. Toki olen yrittänyt edistyä eli saada kääntymispistettä entistä kauemmaksi. Sitten kuntourheilussa ovat tulleet askeleet: suositus on 8 - 10 000 askelta / pv (japanilaisilla naisilla kuulemma 12 000).

Täytyy myöntää, että olen yrittänyt tyhmyyksissäni olla "kovis" koko ikäni, siis tietoisen liikkumisikäni: vain erikseen tehty liikunta lasketaan, ei siis hyötyliikunta. Onneksi vanhetessa viisastuu. On todella tärkeä liikkua, varsinkin kun nykyään useimmat (ansio)työt tehdään istuen tai muuten paikkalla ollen ja illalla rentoudutaan sohvalla. 

Luin jostain, että ihmiset luulevat runsain mitoin (kuten minäkin): liikkuvansa paljon, syövänsä vähän, juovansa vielä vähemmän jne. Rehellinen päiväkirjanpito paljastaa "valheet". Asiaan, mittari uumalle ja menoksi. Tavallinen päiväpuuhasteluni toi tullessaan 5 - 6000 askelta!!! Apua, ilman lenkkiä tai päätöstä, että kirjasto-, pankki-, kauppakäynnit, vierailut etc kävellään, summa jää auttamattomasti surkeaksi.

Kyselykierros paljasti "totuuden": Sisareni myönsi omistavansa useita mittareita, mutta piti niitä epäluotettavina. Miksi? Ne kuulemma näyttävät liian vähän! Haloo!? --- Sosiaali-terveyslautakunnan jäsenistä yli puolella on askelmittari - kaapissa!!! Toki joittenkin tuttujen tuttavat kuulemma pitävät joka päivä mittaria, kirjaavat ja osaavat viisaasti ottaa opikseen. Yksikin huomatessaan iltasella, että askelmäärä jää alle, tekee sopivan iltalenkin. Justniin.

Askelmittari on ihan mukava leikki ja - hämmästyttävä. Myönnän, että tietoisesti olen ollut valmis esim. piipahtamaan useammin ekopisteellä, kun normaalisti olen kerännyt pusseja ison kasan ja sitten kuskannut ne kerralla - autolla!. Kävin kylässäkin "ilman asiaa", kerroin kyllä, että olen jäänyt mittarikoukkuun. Nurmikonleikkuu on innostavaa. Näin rupesivat lukemat lähestymään kymppitonnia. Kun olin tyttäreni koiran vahtina, alkoi mittari jo kuumentua: 15 000 askelta helposti. En suotta aikoinaan hehkuttanut, että koiramme oli paras terveysvakuutuksemme. Onnea koiranomistajille, te olette viisaita.

Summa summarum. HAASTE. Kaivakaahan mittarinne laatikoista, kaapeista, hyllyistä pölyttymästä ja lähtekää liikkeelle. Näinkin voi itseään motivoida.

PS. Myönnän, että harva mittari on tarkka, mutta suuntaa-antavia ne kuitenkin ovat. 

PS. Päätin suorittaa kokeen: leikkasin nurmikon ja vähän naapurinkin puolelta, jotta saisin kehumismittarilukemat tähän mukaan. Haravoinkin. Mutta kuinkas sitten kävikään? Vaihdoin lämpimämmät vaatteet ja mittari jäi .... Mutta kertokaapa te tuloksianne. NopolaNews julkaisee!