Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Harjoittelupaikka....

Hei Sinä kaupallista alaa opiskeleva henkilö Tarvitsetko harjoittelupaikkaa ?


On tullut aika lähteä kohti uusia haasteita.Nainen keksijänä

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Nainen keksijänä

1.9.2007 Irma Mäkelä

Keksintöjen viikolla Viitasaarella Tuula Lahtinen ProEduNet'stä kertoi aiheesta "Nainen keksijänä". Hän esitteli myös mukana olevan naiskeksijäjoukon.

Tuula Lahtinen kertoi, että keksintö voi olla mm. laite, esine, prosessi, menetelmä, tieteellinen tulos, ilmiö tai tekniikka. Se voi olla myös olemassa olevan asian uudenlaista soveltamista. Kesinnölle voidaan myöntää patentti, mikä takaa keksijälle laillisen oikeuden omaan keksintöönsä.

Innovaatio (lat.novus) uusi, uudistus, uutuus, jotain uutta sisältävä. Se voi olla teollinen tai tekninen keksintö. Innovaatio voidaan ymmärtää ideana, esineenä tai käytäntönä. Keksijä on "innovaattori".

Ensimmäisen suomalaisen patentin saanut nainen on käsityönopettaja Vera Hjelt joulukuussa 1886. Keksintö oli kannettava höyläpenkki. 

Naisten keksinnöt syntyvät usein arjen elämässä - tarpeesta tarpeeseen ja ne eivät eroa (aina) miesten keksinnöistä Tuula Lahtinen totesi esitelmänsä lopuksi.

Karoliina Leppänen kertoi omasta keksinnöstään, joka on kahden koiran kelautuva Duplex-talutin. Taluttimessa koirat eivät ole riippuvaisia toistensa liikkeistä. Prototyyppi on kehitetty yhteistyössä Keksintösäätiön kanssa. 10-vuotisjuhlaa viettävän Dextili Oy:n toimitusjohtaja Mia Pasanen kertoi, miten idea tietotekniikan hyödyntämisestä tilitoimisto- ja isännöintipalveluiden tarjoamisesta Helsingin seudulle sai alkunsa. Työntekijät, joita on tällä hetkellä 17 voivat tehdä työtä omalla paikkakunnalla, vaikka suuri osa yrityksen asiakkaista on Etelä-Suomessa Yrityksellä ovat toimipisteet myös kolmella muulla paikkakunnalla Viitasaarella, Pyhäjärvellä ja Saarijärvellä. Yritys on kasvuhakuinen ja sai ensimmäisen palkinnon InnoSuomi-kilpailussa vuonna 2005.

Maila Hakalan luotsaama Quin-Suomi ry on suomalaisten innovatiivisten naisten kontaktiverkosto, jonka kansainvälistä ja monipuolista toimintaa yhdistyksen puheenjohtaja Maila esitteli. Maila on tehnyt uraa uurtavaa ja innovatiivista työtä. Hänen mukanaan olivat lisäksi Englannista Hilary Farnworth London Motropolitan University, Anne-Mari Rannamäe QUIN-Estonia Tallinna, jotka kertoivat oman maansa kansainvälisestä naiskeksijätoiminnasta. Tanskasta oli mukana Sanne Frederikke Beyer.

Lopuksi yllätysvieraaksi oli kutsuttu yksi Suomen arvostetuimmista keksijänaisista siilinjärveläinen Aino Heikkinen, joka kertoi omasta työstään betonin parissa.

Aino Heikkinen voitti ensimmäisen palkinnon EUWIIN- keksijänaisten kilpailussa. Hän on tullut tunnetuksi tunnetuksi innovatiivisista hienobetonituotteista. Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ja palkinto jaettiin Berliinissä 16.6.2007. Kilpailuun karsittiin 35 keksijänaista eri Euroopan maista. Palkinnon myöntämisen perusteena oli Aino Heikkisen kehittämä mikroteknologia, jonka avulla betonin ja laastin ominaisuuksia voidaan parantaa ja samalla vähentää valmistukseen liittyvää ympäristökuormitusta. Aikaisemmin vuonna 1989 kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi hänelle tunnustuspalkinnon biotekniikan kehittämisestä ja turvetuhkan hyötykäytöstä. Aino Heikkinen on toiminut vuosia betonialalla.

Keksiminen ei ole sukupuolesta kiinni, vaan enemmänkin tarpeesta lähtevää toimintaa.