Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Leipä ihmisen tiellä pitää

Ruoka on Unkarissa vakavasti otettava asia (Berlinz- matkaopas). Pörkölt, töltött káposzta, gyumölc. Ai, on vai?


Raha-frobleemaHämmästyttää, kummastuttaaVäliaikatietoja Unkarista

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Leipä ihmisen tiellä pitää

11.11.2007 TH / Mediamyllärit

Ruoka on Unkarissa vakavasti otettava asia (Berlinz- matkaopas). Pörkölt, töltött káposzta, gyumölc. Ai, on vai?

Muualla maailmassa matkalla syödään jonkinlaisissa restauranteissa, mutta Unkarissa ravintolan oven päällä lukee Étterem (eettäräm). Hyvää ruokaa saa myös borozóssa (viinituvissa) ja sörözö'ssä (oluttuvissa).

Unkarilainen ruoka on vahvaa: rasvaa, suolaa ja mausteita reippaasti. Monelle tuttu unkarilainen herkku on  gulassi, mutta oikeasti se on keitto: lihapaloja, perunaa, sipulia ja valkosipulia kuminalla maustettuna. Ja se meidän Unkarin lihapata onkin nimeltään pörkölt. Lihaa syödään paljon ja usein tomaatti-paprika-sipulimuhennoksen kera.

Gyöngyösin konferenssissa lounasta haimme ns.seisovasta pöydästä. Oli mukava maistella kaikenlaista. Yhtenä päivänä kopsasin paperille ruokien nimiä. Galuska oli erikoista erinomaista pastaa, ilmeisesti itsetehtyä 1x1cm palasia. Jos vähänkin emmin, oli ehdottajia heti paikalla. Kuuulemma oikea unkarilainen kansallisherkku on bö'szarményi tältött káposzta eli kaalikääryleet. Yksi herrasmies juoksutti perääni jonkinlaista valkoista, liekö smetanaa, mikä kuuluu ehdottamasti kääryleitten päälle. Erilaisia täytettyjä lättyjä oli aina tarjolla. Olikohan tämä muistiin merkitsemäni suolainen paraijal töltött palacsinta eli pinaattitäytteinen. Hyvin suosittu jälkiruoka on rahkalätty, jossa on persikkaa ja vaniljakastiketta. Unkarilaiset taitavat rakastaa jälkiruokia: csokoládé szalkai fánk keksien päälle valutettiin suklaata, oli kakkuja ja muuta makeaa.

Unkari on viinimaa. Vierailimme yhtenä aamuna Euroopan suurimmalla viinitilalla ja viinimuseossa. Ruuan kanssa konferenssi-ihmiset kuitenkin joivat tuoremehuja ja hiilihapollista vettä, maitoa ei näkynyt.  Leipä oli valkoista ja höttöistä, tummaa leipää ei ainakaan hotelleissa tarjottu. Kuvassa esitellään jonkun alueen tuotteita: leivillä on kokoa!

Olisi pitänyt kysyä heidän jouluruuista. Nyt kun jouluaika lähestyy ja lehdet alkavat olla täynnä jouluherkkuja. Mitä Unkarissa, mitä muualla yleensä? Kellä on kokemusta, henk.koht.?

Jäi mieleen, että pari vuotta sitten talvella ranskalaisluokan vierailun toinen ope Jeff majaili meillä ja ruoista puhuttaessa selvisi, että hänellä oli unelma - saada maistaa jotain erikoista, isänsä ylistämää "rutabaga / chou-navet". Sanakirjasta löytyi merkitys tälle ihmeherkulle --- LANTTU. Minä kaupasta hakemaan ja Jeff nautti (hunajaisista) lanttukuutioista voisulan kera; taisi olla pakastimessa joulun lanttulaatikkoa ja sitäkin tarjosin. Jeff oli innoissaan ja  sitä mieltä, että heidän presidenttinsä ei ymmärrä ruuasta mitään. Silloin oli meneillään suomalaisen ruuan mollausbuumi Euroopassa.

PS. Unkarin-reissumme jälkeen kaurapuuro ja ruishiutalepuuro hautui levyllä toisenkin kerran! Ruisleipää, ruisleipää.