Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Leipä ihmisen tiellä pitää

Ruoka on Unkarissa vakavasti otettava asia (Berlinz- matkaopas). Pörkölt, töltött káposzta, gyumölc. Ai, on vai?


Raha-frobleemaHämmästyttää, kummastuttaaVäliaikatietoja Unkarista

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Raha-frobleema

7.11.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Seteli ei tahdo mahtua lompakkoon eivätkä numerot päähän.

Elon laskuopilla oli taas käyttöä Unkarissa. Vaihdoin 50 e paikalliseksi ja sain toisessa paikassa 11755 forinttia ja toisessa 12400 forinttia, ensimmäisessä otettiin ilmeisesti välityspalkkio. Rautalankamallin jälkeen yritin pitää mielessä, että 1000 forinttia tarkoittaa n. 4 euroa. Kurssi siis 238,45 tai 24800 (kuiteissa). Ei ollut helppoa. 

Mitä sitten maksoi? Kahvikuppi (black long) 320 f, pullan yhteydessä 260 f, espresso 450 f, BigMac-ateria 970 f. Ravintolassa ruoka oli melko kallista: jos pöydissä oli liinat ja musiikki soi, sai kahden hengen ateriasta pulittaa n. 15000f. Nämä kaikki ovat Budapestin keskustan hintoja. Yhden päivän matkalipun hinta  oli 1350 f. (10 vuotta sitten 3 päivän lippu maksoi 1000 f.) Budapestissa on kolme metrolinjaa, vanhin rakennettu jo 1890-luvulla. Raitiovaunuliikenne on todella sujuvaa. Kertalippu maksaa 230 f eikä sillä ole vaihto-oikeutta.  Viivyimme paluumatkalla pari yötä Budapestissa. Julkista liikennettä oli helppo ja turvallista käyttää.

Unkarin seteliforintit ovat reilun 2 senttiä pitempiä kuin meidän eurot. Ja kun aina maksoi hädissään seteleillä, kolikkopussi alkoi pullistella ja painaa. Saattaa kuulemma mennä kuusikin vuotta, ennen kuin Unkari liittyy EMUun ja ottaa eurot käyttöön. Siinä sitten matkailijat rassaavat aivojaan vielä tovin.

Kuvassa uusgoottilaista tyyliä edustavaa Parlamenttitaloa Budapestissa."1800-luvun rakennustaiteen helmi, palatsimaiset sisätilat."

PS. On muuten mukava tehdä lenkkiä Harsunkankaan poluilla ja Nurmijoen metsäteillä, pureskella jäätyneitä puolukoita, taskun pohjalla ehkä pari euroa. Aika harvoin enää ajattelee markoissa: joskus  pieniä summia, esim. jos jossain nyljetään kahvikupista 2.50e, niin silloin ---ei voi olla - 15 mk kuppi kahvia.