Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Egyptin ihmeitä

1.11.2007 Roosa Lautanen

Egyptissä lomaillessa ei pitkähihasia tarvihte. Aurinkorasvalla ja juomisilla pääsee jo kiitettävään alkuun..

Todellakin, lentokoneesta ulos astuessa kuuma, kostea rätti lennähtää kasvoille ja Suomesta mukaan lähtenyt huppari katoaa nopeasti laukun pohjalle. Aurinko jaksaakin porottaa iltaviiteen-kuuteen asti jonka jälkeen ilma on suorastaan mukava, lämmin mutta ei hiostavan tukala.

Hotellilla käteen ojennetaan tervetuliaismalja ja huoneeseen johdatetaan henkilökohtaisesti, laukut tuo luonnollisesti palveluspoika ja jokaiseen hotellin nurkkaan opastetaan.

Ihmiset ovat avoimia eivätkä kaihda keinoja saada juuri sinut pikku kauppaansa ostoksille, joita tyrkytetään useimmissa paikoissa kyllästymiseen asti.

Koettua kyllä tuli asioita laidasta laitaan. Kerrottavaa riittäisi romaaniksi asti, mutta sanottava on ainakin, että paikallinen tapa ajaa eroaa meidän omastamme huimasti. Egyptissä nimittäin risteyksiä kuten myöskään ajovaloja ei tunneta ja kääntyminen tapahtuu u-käännösten avulla, joten saatat joutua ajamaan väärään suuntaan monta kilometriä ennen kuin pääset kääntymään ja lähtemään kohti oikeaa suuntaa.

Jos taas olet tottunut hevoskyytiin, niin kameliratsastus jää mieleen. Etupää edellä nouseva ja laskeva kameli keinuttaa kivasti ja ääntelee kuin närästyksestä kärsivä kuorsaaja.

Beduiini-illallinen sisältäen liptonilta maistuvan beduiini-teen ja vesipiipun melkein millä tahansa haluamallasi maulla on myöskin kokemisen arvoinen, varsinkin kun samalla saa nauttia tanssi- ja lauluesityksestä. Vesipiippu on muuten hyvin yleinen ostos Egyptistä..

Kairon pyramidit, Kheops (maailman suurin pyramidi ja maailman seitsemästä ihmeestä ainoa tähän päivään säilynyt), Khefren ja Mykerinos sekä Sfinksi olivat häikäiseviä niin koossaan kuin koko kivisessä järkähtämättömässä olemuksessaan. Sfinksi-raukalta puuttuu nenä tarkkuuskivittelyn seurauksena. Pyramidin sisällä on erittäin matalaa ja kuuma, mutta käynnin arvoinen se kaikesta huolimatta on. Basaarit kuitenkin saavat ainakin minun osaltani jäädä yhteen käyntikertaan, niin hurjaa siellä oli. Jos yrittää kuvitella liian paljon tavaraa, kaaosta, ihmisiä, sotkua ja muutaman kissan ahdattuna kapeille kujille, niin päästään vähän lähemmäs basaarin olemusta. Papyruksen tekoakin nähtiin ja tarttuihan mukaan aitoa papyrustakin mm. Tutankhamonin ja Nefertitin kuvilla. Museokäyntiä kannattaa myös harkita, vaikkakin jo siitä syystä, että siellä säilytetään melkein koskemattomana löydetyn Tutankhamonin haudan aarteita mm. kultaista kuolinnaamiota.

Maailman toiseksi suolaisimmassa meressä kelluu kyllä hyvin, eivätkä kalat ole hassumpia. Niitä tulikin ihasteltua niin lasipohjaveneestä kuin aivan vierestä sukelluskurssilla regulaattori suussa ja märkäpuku päällä.

Ruokatarjonnasta vaan sen verran, että Hard Rock Cafen meininkiä ei voita mikään,eikä sen kokoisia hampurilaispihvejä ole ollut missään.

Paluumatkalle yritettäessä lentokentän virkailija soitteli ylemmille tahoille, että lähteeköhän tästä kenties lento Suomeen..  Still, nouhätä sillä Suomeen löydettiin eikä tarvinnut lentäjän tarkistaa matkalipuista, missä on määränpää. Joten, jos lomalle meinaat, niin Egyptiin mukaan kannattaa ottaa tuhdisti aurinkorasvaa (jos uskallat ulos, niin rusketus on taattu), pari maitohappotablettia, avoin mieli, pitkät hermot ja hammasharja.