Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

200 vuotta sitten.

24.03.08 E Koivisto/Mediamyllärit ry

Venäjän 5. Divisioonan kärki Kyyjärven Lintulahdessa 24.03.1808

Ruotsin sodanjohto pyrki välttämään talvella käytävää sotaa, joten Venäjän hyökätessä Suomeen alkoi perääntyminen kohti Oulua. Tarkoituksena aloittaa vastahyökkäys keväällä ja ajaa Venäläiset takaisin.

Suomen pääarmeija pohjanmaalla ja Savon Prikaati Kuopion seudulla vetäytyivät kovaa vauhtia kohti Oulua. Samanaikaisesti Kuopion suunnalta    5. Divisioonasta lähetetty Venäläisten erillisosasto eversti Turtsaninovin johdolla saapui 24.maaliskuuta Lintulahteen ja siitä edelleen Vaasan suuntaan. 5.Divisioonan marssiessa muutaman päivän perässä, saapuen Saarijärvelle maaliskuun lopulla. 

Nyt Suomen pääarmeijalle pohjanmaalla tuli kiire, päivämarssit lähentelivät jo 40 kilometriä. Saarretuksi tulemisen uhka oli ilmeinen. Tuohon aikaan talvet oli tosi ankaria, pakkasta oli maaliskuussakin ajoittain yli -30 astetta, joka aiheutti armeijalle lisäharmeja. Pohjanlahti ja Suomenlahti oli jääpeitteessä, jota myöten venäläiset tunkeutuivat Ahvenanmaalta ja Vaasasta jäitä pitkin Ruotsin rannikolle seuraavana talvena.