Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Sateenkaarinotkon Iiris-Anna

Katselen kirjoja elämäni lasein, sanoo Iiris Mäkelä 19v, kirjat ovat tärkeä osa elämääni.


Lähde teatteriin

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Sateenkaarinotkon Iiris-Anna

1.1.2008 Tuula Härkönen / Medimyllärit

Katselen kirjoja elämäni lasein, sanoo Iiris Mäkelä 19v, kirjat ovat tärkeä osa elämääni.

- Lukeminen on ollut minulle aina tärkeää. Harmi, että en nykyään ehdi lukea niin paljon kuin esimerkiksi alle 15-vuotiaana, Iiris kertoo. Hän aloitti lukemisharrastuksensa Anni Swanin kirjoilla ja Enid Blytonin Viisikoilla, mutta elämänsä kirjoiksi hän nimeää Montgomeryn Anna- ja Runotyttö-kirjat, joita hän ahmi joskus 6. ja 7.luokalla. Annasta tuli hänelle elävä persoona ja oikea mielikuvitusystävä, samoin Sateenkaarinotkon miljööstä idylli mielenmaisema: kylä, laakso ja unelmatalo, josta haaveksia.

- Lempparini on Seitsemän veljestä, jonka luin sekä yläasteella että lukiossa, oli sen arvoinen, muistelee Iiris. Luokan pojat saivat veljesroolin, mikä oli mukavaa, ja on nykyäänkin kuvaavaa peilata tuttujaan veljeksiin. Nautin Aleksis Kiven kielestä ja ilmaisusta, mikä on minulle todella merkittävä seikka lukemisessa. Lukion maailman kirjallisuuskurssilla tutustuin Dostojevskin Idioottiin, kirjoitin siitä esseen. Teos teki minuun vaikutuksen, ehkä se on ykkönen. 

- Listani on kovin klassikkopainotteinen, Iiris toteaa ja suunnittelee nykykirjallisuuteen paneutumista. Lukiossa hän tutustui tarkemmin runoihin. Runojen lukeminen on erinomainen vaihtoehto, kun aikaa on vähän. Iiriksen suosikkeja ovat Tommy Taberman ja A.W.Yrjänä. Tällä hetkellä hän lukee Kjell Westön Missä kuljimme kerran ja nauttii tutustumisesta viime vuosisadan Helsinkiin.

Iiris tykkää käsitellä kirjaa kokonaisuutena ja pohtia sanomaa, mitä kirjailija haluaa sanoa teoksellaan. Hän samaistuu henkilöihin ja hakee tuttuja elementtejä omasta elämästään ja omalle elämälleen: kirja vaikuttaa ja muovaa ajatuksia. Varsinkin jos lukemisen lisäksi kirjoittaa lukemastaan, lisää Iiris.

- Äitini on minulle tärkeä malli. Suosittelemme toisillemme lukemista ja luotamme toisiimme, Iiris kertoo. Iiris lukee mielellään illalla ja yöllä sängyssä tai  käpertyneenä sohvan nurkkaan, kesällä ulkona puun alla tai keinussa.