Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Ajatuksia alkaneelle vuodelle

1.1.2008 Kansanedustaja Lauri Oinonen

Vuosi 2008 on alkanut.

Vaalikauden 2007-2010 ensimmäinen valtiopäivävuosi on kulunut, vaikkakin muodollisesti ne jatkuvat istuntotauon aikanakin helmikuun 5. päivänä tapahtuviin vuoden 2008 valtiopäivien avajaisiin. Istuntotauon aikanakin eduskunta toimii virastona aivan normaalisti. Aion mm.tehdä ja jättää muutaman kirjallisen kysymyksen hallituksen ministerien vastattavaksi. Samoin työhuoneessani on paljon tehtävää. Vaikka joulun alusaikana normaalit eduskuntapäivät olivatkin 11-14 tunnin mittaisia, jäi paljon toimistohommia odottamaan tammikuun työskentelyä. Heti uudenvuodenpäivänä menen Helsinkiin puolustusministeri Häkämiehen vastaanotolle Säätytalolle ja jatkan sitten seuraavina päivinä työhuonetyöskentelyä mm. papereita järjestellen. Ja sitä työtä riittää.

Kuten monet tietävät minulle tärkeä asia työskentely metsässä Multian Riuttakosken syntymäkodin mailla. Lumettomuus tai vähälumisuus olisi tässä suureksi avuksi työskenneltäessä moottori- tai raivaussahan kanssa. Viime talvena tähän ei juurikaan jäänyt aikaa, koska eduskunta istui helmikuun puoliväliin heti loppiaiselta alkaen. Samoin aktiisena tavoitteena oli valtakirjan uusiminen tällekin vaalikaudelle. Sama tavoite on myös tulevaisuuteenkin olla äänestäjien käytettävissä. Kutsuja eri maakunnallisiin tilaisuuksiin on myös tullut, joten tammikuu on hyvinkin raamitettu. Metsätyöt ovat kuitenkin minulle välttämätön asia. Ensiksikin kyse on omasta kunnostani. Minun liikuntani on hyötyliikuntaa työn parissa. Toisekseen tekemätöntä työtä on tavattoman paljon. Lupaan tehdä metsätöitä tammikuussa aamuhämärän tuntumasta iltahämärän tuntumaan mahdollisimman useana päivänä!

Maaseudun puolustajana minulle metsäasiat ovat erittäin tärkeitä. Haluan turvata suomalaisen puun markkinoille tulon mm. joulun edellä  2007 tekemäni ja aiemminkin tekemieni lakialoitteiden avulla. Tähtään niillä puun myyntiveron helpotukseen, koska erityisesti tukkipuu on kasvanut jo kertaalleen verotettuna pinta-alaveron aikana ja varsinkin, jos metsä on ollut tässä verojärjestelmässä vuoden 2005 loppuun. Nyt myytävään puuhun kohdistuu kaksinkertaista tuloveroa, siksi verohelpotus olsi oikeudenmukainen mutta ennen kaikkea varma ratkaisu suomalaisen puun markkinoille tuloon. Väitän, että yhtään sahaa tai tehdasta ei tarvitsisi ainakan puupulan vuoksi Suomessa sulkea!

Samalla saataisiin rahavirrat liikkumaan metsäisellä maaseudulla. Tästä minulla on laskelmat, jotka osoittavat verottajan saavan moninkertaisena saavan takaisin sen menetyksen, minkä esittämäni verohelpotus toisi. Tulisi töitä kone- ja kuljetusurakoitsijoille, metsureille, metsänuudistus työllistäisi ja rahan muodostuksen ja liikkumisen kerrannaisvaikutukset ulottuisivat kaikille sektoreille positiivisesti. Kyyjärven Paletissakin kävisi kauppa entistä vilkkaammin. Maaseudun kunnat ja seurakunnat saisivat suoraan ja varmasti verotuloja. Nythän metsänmyyntiverot menevät valtiolle, joka maksaa takaisin paikalliselle taholle mitä kulloinkin sattuu tulemaan. Myös muita helpotuskeinoja metsäverotukseen on olemassa ja toki edistän niitäkin. Mutta alennus myyntiverosta on selkeä ja sen tajuaa ja näkee jokainen olipa mies tai nainen, kaupunkilainen tai maalainen. Toivon hallituksen tekevän lakialoitteeni mukaisen esityksen mahdollismman pian.

Olen luvannut olla eduskunnassa arjen ja elämän asiamies. Siksi työskentelen usein monien mielestä vähäisten asioiden parissa. Niille ihmisille, usein maan hiljaisille, joita asiat koskettavat, voivat ulkopuolisten mielestä pienet asiat ollakin suuria. Haluan puolustaa erityisesti heitä, joita ei muutoin tunnuta puolustettavan. Näitä ihmisiä on paljon. Kävin iäkkään talonemännän ja viime sotien lotan työn tehneen eläkeläisen luona. Hän ei pientä eläkettä saavana raaskinut polttaa kuusen kynttilöitä ja ikkunan sähkökynttelikköä kuin minun käydessäni. Vastaavasti säästivät muut vanhukset lähipiirissä. Eläminen noin 500 euron kuukausieläkkeellä on pakottanut laskemaan rahankäytössä. Monet opiskelijat ja lapsiperheet ovat samankaltaisessa asemassa. Sydämestäni haluan olla tällaisten ihmisten puolustaja.

Lauri Oinonen
kansanedustaja
Suomen Keskusta
Keuruu/Haapamäki