Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kirjasto tiedottaa

Lainan päivä 8.2.2008


Kuukauden runo

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

07.02.1808

07.02.2008 E.Koivisto/mediamyllärit ry

Sunnuntai, kirkoissa kuulutettiin yleisestä liikekannallepanosta.

Tuohon aikaan kirkoissa kuulutettiin kaikista valtakunnallisista "uutisista" sillä harvaan asutulle maaseudulle tieto tätä kautta saatiin nopeasti koko kansan tietoisuuteen.

Tuona aikana, Venäjä oli keskittämässä joukkoja Ruotsi-Suomen itärajalle ja se tietää sotaa, joka tulisi muuttamaan pohjolan aivan uuteen kauteen. Helmikuun 21. päivänä 1808 Venäläiset ylittivät Kymijoen, joka oli senaikainen raja Venäjän ja Ruotsi-Suomen välissä. 600-vuotinen yhteiselo Ruotsin kanssa alkaa tästä hyvin nopeasti rapistua, jonka tiimellyksessä myös Kyyjärvi tulisi olemaan mukana merkittävässä Lintulahden taistelussa Otto von Fieandin johdolla.

Ruotsalaisen historian tutkijan ja kirjailijan Martin Hårdstedt:n uudessa kirjassa SUOMEN SOTA 1808-1809 Johdannossa hän kirjoittaa mm seuraavaa "Monille oman sukupolven edustajille yhteisen ruotsalais-suomalaisen historian omaksuminen saattaa olla vaikeampaa.Parhaiten Suomea edustaa ehkä Ahvenanmaanlaivojen taxfreemyymälät, jääkiekon tasaväkiset MM-ottelut ja Koskenkorva. Monet ovat menettäneet syvemmän historiallisen yhteenkuuluvuuden tunteen".

Luin tuon kirjan, ja Suomen historian tuntemukseni parani aimo harppauksen eteenpäin. Suosittelen lukemaan, jos tuon ajan tapahtumat kiinnostavat. Löytyy meidän kirjastosta. (400+sivua)