Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Parturi-Kampaamo Hius-Puiston Satu

Juttusarjan ”kuukauden yritys” kertoo tällä kertaa parturi-kampaaja Satu Pakasta.


Reijo Uusisalo Oy:n tuki koululiikuntaan

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Parturi-Kampaamo Hius-Puiston Satu

1.2.2008 Irma Mäkelä

Juttusarjan ”kuukauden yritys” kertoo tällä kertaa parturi-kampaaja Satu Pakasta.

Satu Pakka valmistui Seinäjoen ammattikoulusta parturi-kampaajaksi vuonna 1986. Karstulasta kotoisin oleva parturi-kampaaja aloitti valmistuttuaan työuransa vieraan palveluksessa Karstulassa.

Kyyjärveläinen Pakan Ari-Pekka pisti nuoren hiusammattilaisen kutrit sen verran sekaisin, että he menivät naimisiin ja perhe perustettiin Kyyjärvelle. Perheeseen syntyi kaksi lasta; tänä vuonna 17 vuotta täyttävä Jenni ja 14 vuotta täyttävä Jani.  ”Niin se aika vaan rientää”, Satu tuumi, kun lasten ikävuodet tulivat puheeksi. Pakan perheessä on myös touhukas neljävuotias Vilma dreeverikoira.

Oman parturi-kampaamo yrityksen Satu perusti kotinsa yhteyteen kesäkuussa vuonna 1992. Yrityksen toimialaan kuuluvat perinteiset parturi-kampaamon palvelut. Yrittäjän mielestä työn teko omassa yrityksessä on mielekästä, työpäivät voi itse suunnitella; toisaalta kaikesta vastuussa on yrittäjä itse. Asiakkaiden tyytyväisyys on itse ansaittava ammattitaidolla, työvälineillä, kampaamotilan sisustuksella ja kaikella mikä liittyy hyvään asiakaspalveluun.

Satun mukaan parturi-kampaajan ammatti ei ihan tarkalleen ollut mikään lapsuuden unelma, mutta tosin jotkut lapsuuden leikit siihen jo viittasivat. Nukeille tuli muotoiltua uuden kampaukset, sakset suhisivat ja nukkien nailonhiukset katkesivat, paplareita pyöriteltiin jäljellä oleviin hiuksiin. Lapsena Satu kertoi ihmetelleensä, että mistä se tukka oikein kasvaa nuken päähän. Asiahan selvisi sillä, että otti pään irti ja katsoi karvan ”kasvupisteeseen”.

Hiustenmuotoilutyylit ovat muuttuneet kampaamon alkuajoista; ennen suosittuja olivat permanentit ja leikkaukset, nykyisin hiusten värjäykset ovat lisääntyneet merkittävästi ja leikkaustyylit vaihtuvat. Lapsillekin tehdään nykyisin paljon värjäyksiä. Hiustenkäsittelytuotteet ovat muuttuneet hiusystävällisemmiksi, tuoksuttomiakin vaihtoehtoja on saatavilla.

Hius-Puiston asiakkaat ovat pääosin seutukunnalta, mutta paljon on myös lomalaisia, jotka ajoittavat kampaamokäyntinsä lomanaikojen kohdille. Asiakkaat ovat olleet kaikki ”hyviä” asiakkaita, hankalia ei ole vastaan tullut, Satu kertoo.

Parturi-kampaajan työ on paljon muutakin kuin pelkkää hiustenlaittoa. Kampaajan pitää olla hyvä kuuntelija, sillä asiakkaiden kanssa jaetaan usein niin elämän ilot kuin surutkin. ”Hyviä neuvoja tavalliseen elämään olen myös saanut, etenkin vanhemmilta asiakkailta”, Satu kertoo.

Työn vastapainoksi Satu harrastaa kaikenlaista kuntoilua; sauvakävelystä penkkiurheiluun. Satu muistaa pitää myös lomapäiviä, jotka ajoittuvat useimmiten lasten lomien ajoiksi, myös ”yrittäjän pekkaspäivät” on pidetty pois, Satu kertoo pilke silmäkulmassaan.