Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kansalaisopiston kevätkonsertti - ja näyttely

Sunnuntaina 20.4. Nopolan koulun sali täyttyy kansalaispiston piirien taidonnäytteistä.


Venäläinen iltaKuukauden runoRajalinjan veto Karstula - Perho

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Rajalinjan veto Karstula - Perho

19.3.2008 Sulo Tamminen / 25.3.T.H. Eläkeliitto

Elävää perinnetietoa

Kun asutus Karstulassa, Perhossa ja Kivijärvellä vakiintui, oli aiheellista merkitä Karstulan ja Perhon raja. Kyyjärvihän siihen aikaan kuului Karstulaan. Rajalinjan veto aloitettiin Säynätlammesta. Tarkoitus oli  suunnata linja Vipulampeen - Kivijärven rajaan.
                                             ***
Mittarin töihin oli tulijoita, koska työpaikkoja oli vähän saatavissa. Niinpä Kirvesmäestä Perhon puolelta tuli mies pyrkimään töihin. Miehen nimeä ja sukua en tiedä, sillä tästä tapahtumasta on kovin kauan ja Kirvesmäessä on asunut monta sukupolvea ja sukua.
Mies oli pienikokoinen ja kun tuli linjanvedosta vastaavalta työhön pääsyä kysymään, sanoi tämä ruotsia murtava: "Miten sine pystyt puuta kaatamaan tuollainen 'tääpä'". Puuthan silloin kaadettiin kirveellä - ei ollut moottorisahaa, ei pokaa eikä justeeria. Pieni mies siihen, että eikö hän saisi näyttää, miten kirves puuhun pystyy.
Silloin pomo haki paikalle ison miehen ja sanoi: "Hakkaatte toinen toiselta ja toinen toiselta puolen, katsotaan, kumpi ensin puun sydämelle keskiväliin ehtii." Kun kirveet hetken aikaa kilvan heiluivat, sanoi tämä "tääpä": "Onko tällä puulla kaksi syväntä, kun minun puolelta jo näkyy?" Pomo tarkasti ja sanoi: "Sinä 'tääpä' saat jäähä." Ja miestä alettiin kutsua Kirves-Tääpäksi, totta kai. Homma mittarin työnä hoitui.
                                               ***
Ylitettiin Keskijärvi. Linjan suuntaajat keppimiehet edellä, suuntana Vipulampi, Kivijärven rajapyykki. Syystä tai toisesta linjanvetäjät erehtyivät suunnasta: tuli vastaan järvi - ei Vipulampi - vaan Kainuunvalkeinen. Rajaan oli tehtävä kulma. niin suunnattiin ja päästiin Vipulammelle.
Nythän olisi jäänyt Karstulan pitäjälle ylimääräistä maata. Siksipä vedettiin suora linja suunnassa Säynätlampi - Vipulampi  Vipulampi-pyykkiin. Tähän Vipulammen päähän jäi kapeakärkinen kolmio, joka oli nyt Perhon maata. Tätä maa-aluetta alettiin kutsua Vipukäreksi. Nykyisin rajalinja Säynätlampi - Vipulampi toimii Perho - Kyyjärvi -rajana, kuin myös Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntarajana.

PS. - Se on totinen tosi, tarkistin kartasta, vakuuttaa NopolaNewsiin naputellut TH.
PS: Nii-in, karttakuvasta kiitos Aarolle ja Sorsamäen Erkille.