Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Aimo annos kartoista ja Suomen historiasta

12.4.2008 Aaro Toppinen - Kyyjärven Mediamyllärit ry

saatiin perjantai-iltana myllyllä, sillä paikalla oli Heikki Rantatupa Jyväskylän yliopistolta.

Heikki Rantatupa on Jyväskylän yliopistolla Suomen historian erikoistutkijana ja erityisesti kartografia kiinnostaa. Wikipedian mukaan kartografia on karttoihin ja niiden tuottamiseen keskittynyt tieteenala. Jyväskylän yliopiston palveluksessa hän on ollut vuodesta 1969 lähtien. Syntyisin hän on Alajärveltä ja Pohjanmaan suuntaan hän oli nytkin menossa.

Myllylle kokoontunut reilu kymmennen hengen "poikaporukka" sai runsaasti uutta tietoa karttojen historiasta, niiden tutkimisesta ja eri kehitysvaiheista. Todettiin, että pitkä tie on kuljettu siitä saakka, kun nykyisin autossa nais- tai miesääni kertoo "Sata metriä, käänny vasemmalle". Nykytekniikkaa ihmetellessä ja entisajan karttoja ihastellessa, samaan hengenvetoon toisaalta todettiin, että vaikka nykypäivän tulostimet pystyvät tuhansien pikselien tarkkuuteen niin eipä niillä taida saada aikaiseksi samanlaista jälkeä. Aina jossain vaiheesssa mustesuihku "topsaisee", värit haalenevat ajan myötä tai paperi ruttaantuu. Aikamoisia käsialataitureita ovat nämä entisaikoiken kartoittajat olleet ja Heikin mukaan materiaalit ja värit satoja vuosia vanhoissa kartoissa ovat erinomaisia.
Mitähän lie liimaa käyttäneet, sillä kartoja ei aina piirretty uudeelleen vaan päälle liimattiin lappu muuttunein tiedoin. Näitä kerroksia saattaa olla parhaimmillaan jopa neljästä viiteen.

Karttojen alkuajoista tultiin ajassa 200. vuotta sitten käytyyn Lintulahden taisteluun. Sotakarttoja tutkittiin suurella mielenkiinnolla ja niistä saatiin tuhti tietopaketti pureskeltavaksi.

Nykytekniikkaakin oli pelissä mukana vaikka suoraa netti-TV lähetystä ei tehty. Tilaisuus videokuvattiin kahdella kameralla. Kesän kynnyksellä on vielä tarkoitus kierrellä taistelupaikoilla ja kuvata lisää materiaalia. Saapas nähdä millainen kooste saadaan tehtyä joko netti-TV:n kanaville ja/tai DVD:lle.

Tilaisuuden alussa, kahvin ja pullan lisäks,i Heikki Rantatuvalle ja muille läsnäolleille tarjoiltiin yhdeksän dian kalvosulkeiset Nopola Newsistä ja mediiamylläreiden toiminnasta. Heikin tietokoneella Nopola News on kuulemma suosikeissa. Hyvä niin.