Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Mikä ihmeen IP-TV?

9.5.2008 Aaro Toppinen - Kyyjärven mediamyllärit ry

TV-kanavat ja paljon muuta nettiliittymän kautta, ei kai? Sitäkin ihmettä voi jatkossa käydä ihmettelemässä mediamyllyllä.

Pohjoisen Keski-Suomen kuntien, kaupunkien ja kuntayhtymän atk-henkilöistä koostuva Seutu-It työryhmä piti kokouksensa Kyyjärvellä mediamylläreiden tiloissa 9.5. Ryhmä kokoontuu vajaa kymmenen kertaa vuodessa pohtimaan ja toteuttamaan seutuverkon hyödyntämiseen littyviä asioita.

Tällä kertaa oli eräänlainen juhlatilaisuus kyseessä, sillä samalla vietettiin vanhan ATM-verkon "hautajaisia". Pohjoisen Keski-Suomen seutuverkko on nyt siirretty 1 gbps ethernet-teknikkaan ja vanhoista laitteista käännellään virtoja pois. Seutuverkko-operaattorin PPO Oy:n edustaja oli paikalla Mauri Kyllönen, joka kertasi hankkeen vaiheita. Paljon oli erilaisia kytkimiä, liitäntöjä ja rajapintoja kunnissa ja etenkin kaupungeissa. Verkon tekniikka on nyt huippuluokkaa ja uusien palveluiden käyttöönotto mahdollista. Siitä tuo otsikko.

Kokouksen jälkeen viriteltiin myllylle tiettävästi Kyyjärven ensimmäinen IP-TV kanava näkymään. Siinä televisiokanavat näkyvät laajakaistapurkkiin kytkettävän lisälaitteen kautta. Laite on aavistuksen pienempi kuin tavallinen digiboksi ja ainakin tässä mallissa oli langaton näppäimistö mukana. IP-TV purkki kytketään suoraan televisioon eikä siinä välissä tarvita tietokonetta. Mauri tilasi konfiguraatiot myllyn kytkimen porttiin ja pienen odottelun jälkeen virheetön ja huomatkaa - nykimätön ja pätkimätön - kuva alkoi näkyä. Vaikka Tv sattui olemaan vanha pullosilmä, niin yllättävän hyvä oli kuvan laatu. Mikä se lieneekään, jos oikein taulu-TV:stä katselisi tai videotykillä.

PPO:n IP-TV toimitetaan laajakaistaliittymän rinnalle. Tietenkin taas törmätään siihen ikuiseen kaistan riittävyyteen, sillä sitä tarvitaan. Kaistan riittävyys tietenkin tarkistetaan tapauskohtaisesti. Sitä paljon puhuttua "Kuitua joka mökkiin" -ajatusta pitäisi taas viritellä, niin etteivät uudet palvelut töki.

Internetin selaaminen IP-TV palvelun kautta oli vielä hieman kömpelön oloista. Resoluutiot eivät olleet ihan kohdallaan, mutta siitä huolimatta Nopola Newsin nurkka saatiin näkyviin. Ja siitä sitten vaan näppäimistöltä kätevästi takaisin TV:n puolelle.

Mopuletti ja monet muut kulkupelit olivat taas karata käsistä, kun ideioitiin tulevaa. PPO:n puolelta on luvassa uusia palveluita IP-TV puolelle todennäköisesti jo ensi syksyn aikana. Sikäli mikäli mylläreiden uusin hanke jossain vaiheessa käynnistyy, niin nettistriimin jakelukanavat tulevat olemaan suuressa roolissa uudessa hankkeessa. Nähtäväksi jää onko kanavalistalla Nopola Newsin logo tai jokin muu yhteisökanava, jonka kautta pusketaan Kyky-Betselin otteluita, valtuuston kokouksia tai jotakin muita lähetyksiä seutukunnalta. Todettiin, ettei ongelmana niinkään ole teknikka vaan sisällöntuottajien puute. Pelkkä web-kamera katossa ei ole lähetys vaan kunnollinen lähetys vaatii taustalle paljon tekijöitä. Olisihan se mukava katsella taulu-TV:stä täyslaatuista kuvaa lentopallo-ottelusta ja jos ei livenä ehdi katsoa niin sitten vaikka tallenteenä silloin kun itselle sopii. Se olisi poikaa tai tyttöä:)

Mediamylläreiden yhtenä tehtävänä on mm. kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiuksien parantaminen ja kunhan netti-TV purkki saadaan vireeseen ja tietenkin tv- ym. luvat kuntoon, niin myllyllä voi käydä vilkaisemassa uusinta tekniikkaa ihan konkreettisesti. Suunnitelmissa on myös jonkinlainen uusien palveluiden esittelytilaisuus yhteistyössä PPO:n kanssa. Siitä ilmoitellaan sitten aikanaan.