Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tienvarret siisteiksi

Tienvarret puskittuvat vuosien saatossa usein niin, että se haittaa liikkumista. Viikolla 38 Kyyjärvelle tulee kone tienvarsien raivaukseen metsänhoitoyhdistyksen toimesta.


Propsia poikki ja pinoon!

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Propsia poikki ja pinoon!

2.9.2009 Jukka Kainulainen

Kampanjalla tehoa yksityismetsän harvennushakkuisiin - sadalla sahalla propsia poikki ja pinoon.

Kotimainen metsäteollisuus tarvitsee kipeästi raaka-ainetta suomalaisista metsistä. Yksityismetsien hakkuumahdollisuudet ovatkin lisääntyneet, kiitos pitkäjänteisen metsänhoidon. Metsänomistajien liitot ja alueen metsänhoitoyhdistykset, Sampo Pankki sekä Husqvarna haluavat nyt yhdessä kannustaa yksityisiä metsänomistajia oikea-aikaisiin harvennushakkuisiin, jotta kotimaisen puun tuotanto turvataan ja metsien hyvä tuotto taataan jatkossakin. Kampanjan suojelijana toimii valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

Järvi-Suomen ja Pohjois-Karjalan metsänomistajien liitot, osa Etelä-Suomen metsäomistajien liitosta sekä kyseisillä alueilla toimivat metsänhoitoyhdistykset haluavat saada yhteistyössä Sampo Pankin ja Husqvarnan kanssa metsänomistajat liikkeelle kaikkien aikojen suurimmassa harvennushakkuukampanjassa.

Sadalla sahalla propsia poikki ja pinoon -kampanja käynnistyy 1.9.2008 ja päättyy 30.6.2010. Vajaan kahden vuoden periodi kattaa kaksi hakkuukautta ja tarkoituksena on kannustaa metsänomistajia oikea-aikaisiin harvennushakkuisiin. Yhteensä kampanjan kattamalla alueelta löytyy yli 100 000 metsänomistajaa.

– Haluamme kannustaa ja tukea metsien hoitoa kaikissa kehitysvaiheissa taimikoista uudistushakkuisiin unohtamatta muitakaan metsään liittyviä arvoja, kertoo johtaja Timo Leskinen Metsänomistajien liitto Järvi-Suomesta.

Sata Husqvarna-sahaa jakoon

Osana hanketta Husqvarna ja Sampo Pankki haluavat antaa panoksensa metsätalouden jatkuvuudelle. Kampanjan aikana harvennushakkuita tehneiden metsänhoitoyhdistysten jäsenten kesken arvotaan sata Husqvarna 450e -moottorisahaa.

– Olemme mielellämme mukana kampanjassa varustamassa metsänomistajia oikeilla välineillä. Ammattitason ominaisuuksia edustavat kampanjasahat hyödyntävät innovatiivista, uuden sukupolven moottoriteknologiaa, joka pienentää huomattavasti sekä polttoaineenkulutusta että päästöjä, toteaa toimitusjohtaja Aarne Kokko Husqvarnalta.

Sampo Pankki toimii puolestaan metsärahojen sijoitusasiantuntijana muiden tahojen hoitaessa käytännön metsäasiat.

– Ajattelemme metsätuloa ja metsävaroja osana asiakkaan kokonaisvarallisuutta, mikä vaatii aktiivista ja pitkäjänteistä asiakkuuden hoitoa. Puunmyyneistä tulevalle metsärahalle Sampo Pankki tarjoaa erilaisia sijoitusvaihtoehtoja asiakkaan tarpeiden mukaan, kertoo metsäasioiden yhteyspäällikkö Helinä Sairanen Sampo Pankista.

Timo Leskinen                                                                                            johtaja, MO-liitto Järvi-Suomi 0400 754 235          

Valtiovarainministerin viesti metsänomistajille

Metsäteollisuuden puunsaannin turvaaminen on suomalaisten metsänomistajien suuri haaste. Vuoden vaihteen jälkeen voimaan astuvat Venäjän puutullit. Venäläisen tuontipuun hinta nousee niin paljon, että metsäteollisuuden työpaikat Suomessa ovat vaarassa. Metsiemme hyödyntämisen tulevaisuus riippuu paljolti siitä, miten pystymme saamaan kotimaista puuta liikkeelle ja teollisuuden hyödynnettäväksi.

On koko kansantaloutemme kannalta tärkeää, että hyödynnämme kotimaan metsissä olevia mahdollisuuksia. Ongelmallisen tilanteen ratkaisemisessa nyt on viisasta käyttää niitä keinoja jotka ovat omissa käsissämme. Puutullien uhka on käännettävä mahdollisuudeksi. Kotimaan metsissä olevat mahdollisuudet kannattaa nyt hyödyntää. Siitä hyötyvät niin ostajat kuin myyjät sekä koko Suomen kansantalous.

Metsiemme kasvu on suurempi kuin koskaan Suomen historiassa. Tehokkaan metsänhoidon ja metsänparannuksen ansiosta metsien kasvu on kohonnut jo lähes 100 miljoonan kiintokuutiometrin tasolle. Metsissämme on merkittäviä mahdollisuuksia niin uudistus- kuin harvennushakkuiden lisäämiselle. Hallitusohjelmassa valtakunnallinen tavoite on lisätä kotimaisen puunkäyttöä 10 - 15 miljoonaa kiintokuutiometriä.

Turvataksemme metsätalouden kannattavuus nyt ja tulevaisuudessa on tärkeää jatkossakin huolehtia metsien hyvästä kasvukunnosta. Ensiharvennusten toteutus ajoissa ja säännölliset harvennushakkuut ovat keskeinen osa metsien kasvukunnosta huolehtimista. Harvennushakkuut nopeuttavat metsien järeyskehitystä ja parantavat metsätalouden taloudellista tulosta. Ensiharvennusten lisäämisessä on mittava urakka. Tuoreimpien metsäinventointien mukaan ensiharvennushakkuiden määrä tulisi kaksinkertaistaa Suomessa seuraavalla kymmenvuotiskaudella.  

Puukauppa on viimekädessä myyjien ja ostajien välinen asia. Maan hallitus on luonut edellytyksiä puukaupan aktivoitumiselle päättämällä alentaa määräaikaisesti puunmyyntitulojen verotusta. Verohelpotusta saa myyntihinnasta puolet vuoden 2009 loppuun saakka ja 25 prosenttia vuoden 2010 loppuun saakka.

Nyt on tärkeää, että puukaupan osapuolet, ostajat ja myyjät, toimivat vastuullisesti puumarkkinoilla, jotta puunmyyntimäärien lisäys toteutuu. On ensiarvoisen tärkeää, että tuontipuuta voidaan korvata kotimaisella puulla. Nyt on puu saatava liikkeelle.

Metsänhoitoyhdistyksillä on keskeinen asema metsänomistajien neuvonnassa ja puukauppojen valmistelussa. Lähes ¾ yksityismetsien puukaupoista käynnistyy metsänomistajien oman organisaation valmistelutyön tuloksena. Metsänhoidollisista hakkuista tämä osuus on tätäkin suurempi. Onkin syytä uskoa, että tällä metsänhoitoyhdistysten aktiiviseen toimintaan perustuvalla harvennushakkuukampanjalla saavutetaan mittavia ja arvokkaita tuloksia.

Toivotan menestystä kotimaisten harvennushakkuiden lisäämistä edistävälle kampanjalle Metsä-Suomen ydinalueella. Toivottavasti nämä kampanjassa arvottavat 100 moottorisahaa innostavat osaltaan tuhansia ja taas tuhansia metsänomistajia mittaviin harvennushakkuuhankkeisiin. Ei muuta kuin propsia poikki ja pinoon!


Jyrki Katainen
valtiovarainministeri