Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Suuruuden ihannoinille on vaihtoehto

1.9.2008 Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi

Suuri on kaunista. Näin uskotaan yhä enemmän. Suuret kunnat, suuret koulut, suuret yliopistot, hyperkauppakeskukset, suuret maatilat, suuret väylät ja niin edelleen. Niihin panostetaan.

Suuruuden ihailu johtaa keskittämiseen, joka on ajan ilmiö. Tällainen kehitys on voimakasta juuri nyt Suomessa.

Pienuus koetaan taakkana. Pienille kunnille on julistettu ”kuolemantuomio”. Uudistukset tehdään suurten ehdoilla. Pienille ei jää elintilaa. Pienten kyläkoulujen valtionapuja leikattiin. Kyläkaupoille löytyy vain myötätuntoa. Poliisi-, vero-, työvoima- ja muut valtion perinteiset peruspalvelut kootaan suuriin keskuksiin. Pienet palvelupisteet hävitetään. Tierahat eivät riitä pienille maanteille. EU määrää ja se suosii suuria.

Päätösten takana on ihminen. Ihminen päättäjänä ja ihminen päätösten kohteena. Ihmistä ohjaavat hänen arvonsa. Jos ihminen arvostaa suurta ja vahvaa, hän toimii sen mukaisesti. Tällä hetkellä enemmistö päättäjistä arvostaa suurta. Keskittäminen on vauhdissa. Poliittisten päättäjien enemmistölle ja puolueille on tärkeintä saada ja säilyttää massojen tuki. Massat asuvat suurissa keskuksissa. Maaseudun pienet ympyrät ja vähäinen väki eivät kiinnosta. Ne on helppo unohtaa. Hallituksen ensi vuoden talousarvioehdotuksessa liki jokaista maaseudulle tärkeää määrärahaa on leikattu.

Aluepolitiikan teho on hävinnyt. Alueellinen eriarvoisuus on kasvanut liian suureksi. Näin ajattelee enemmistö suomalaisista Ylen teettämän tutkimuksen mukaan. Enemmistö haluaisi tasa-arvoista aluekehitystä eikä se ole väärässä. EU-ajan aluepolitiikka on byrokraattista tekohengitystä. Se mitä sillä saavutetaan, tuhotaan, kun palveluja keskitetään ja suuruutta ihannoidaan. Pienillä paikkakunnilla erilaisia tukia on saatavissa, mutta ei ole hakijoita. Nuoren polven usko tulevaisuuteen uhkaa hiipua. Kun opiskelupaikat ovat suurissa keskuksissa, nuoret jäävät niihin valmistumisen jälkeenkin.

Kyyjärvi on sijainniltaan loistava paikkakunta, jossa toimii hienoja yrityksiä. Ne tarjoavat työtä ja toimeentuloa ja pitävät palveluja yllä. Asukasmäärä kuitenkin alenee lievästi. Kyyjärvellä on vahvuuksia, mutta ulkopuolelta katsovat isot päättäjät eivät niitä tunnusta. Ministerit takovat kuumaa kuntaliitosrautaa. Valmisteilla oleva kuntien rahoitus- ja valtionosuusuudistus on vakava uhka pienille kunnille. Euro on ankara konsultti. Se tai sen puute panee polvilleen.

Suuruuden ihannoinnille on olemassa vaihtoehto. Se on pienuuteen sisältyvien vahvuuksien tunnustaminen ja niiden hyväksikäyttö terveen yhteiskunnallisen kehityksen edistämiseen. Pienissä yhteisöissä on turvallisempaa, lasten kasvuympäristö terveempi ja läheisyyden lämpö konkreettisempi kuin suurissa keskuksissa ja niiden kylmissä lähiöissä. Vaihtoehdon valinta ja sen tukeminen on mahdollista.

Suomi on hieno maa. Siitä saamme olla kiitollisia. Edelliset sukupolvet, isämme ja äitimme, antoivat valtavan panoksen tämän maan puolustamiseen, rakentamiseen ja meidän hyvinvointimme eteen. Kuinka tärkeää olisikaan, jos me nykyiset päättäjät osaisimme antaa kunnioituksen ja kiitoksen heille ja hoitaisimme tätä rakasta isänmaata nykyistä tasa-arvoisemmin, jotta jokaisella olisi hyvät olot kotiseudullaan ja jokaisella säilyisi usko ja toivo tulevaisuuteen!

Toimi Kankaanniemi
Kansanedustaja
Kristillisdemokraatit
toimi.kankaanniemi(at)eduskunta.fi