Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Ihmiskauppa ,tämän päivän orjakauppaa

21.10.2008 Eki Holmberg

Tällä viikolla vietetään EKUMEENISTA VASTUUVIIKKOA. Viikon aikana kiinnitetään ihmisten huomiota erääseen maapallomme vaikeaan ongelmaan, ihmiskauppaan

YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa sanotaan " Ketään älköön pidettäkö orjana tai epävapaana; orjus ja orjakauppa ovat kielletyt kaikissa muodoissaan.Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.  

Ihmiskaupassa- nykyajan orjakaupassa- mikään edellä mainittu ei toteudu. Sen uhriksi joutuu useimmin köyhän valtion nainen tai tyttö. Heidät ja muut uhrit johdetaan harhaan väärillä,usein työtilaisuuksiin liittyvillä lupauksilla ja pakotetaan työskentelemään ja toimimaan orjuuden kaltaisissa olissa. Edellä oleva on ote Vastuuvikon tiedotelehden johdantokirjoituksesta. Kulumassa oleva Vastuuviikko pyrkii toiminnallaan kiinnittämään  viranomaisten ja itseasiassa meidän kaikkien huomion ihmiskaupan  maailmanlaajuiseen ongelmaan

Ajatus ihmiskaupasta liitetään usein prostitutioon. Totta ,mutta vain osittain. Myöskään pakolaiset  jotka ovat maksaneet  matkastaan välittäjille suuria summia, eivät ole välttämättä ihmiskaupan uhreja. Ominaista ihmiskaupalle  on , että se kohdistuu yksilöön ja,  että henkilö on sidoksissa välittäjään joka "rahastaa" häntä. Palkka on olematon ja elinolosuhteet usein ala-arvoiset.Jos uhri yrittää vapautua tilanteesta, häntä tai hänen sukulaisiaan uhkaillaan väkivallalla.

Ihmiskaupan kohteita  Euroopassa ovat mm. Espanja, Italia ja Saksa. Entä Suomi, onko täällä ihmiskauppaa? Vastaus on kyllä, sillä meillä on sekä ihmiskaupan merkit täyttävää prostitutiota, että työvoimaan välitystä, joka   on ollut ilmeistä ihmiskauppaa.   Näissä maissa on ihmisiä jotka ovat valmiita alistamaan  toisia. "Jos on kysyntää ,on myös bisnestä"

 Mitkä ovat syyt ihmiskaupan uhriksi ajautumiseen? Syitä on monia, köyhyys, koulutuksen puute, työttömyys, epävakaa poliittinen tilanne, rajojen avautuminen,kysynnän kasvu, lainsäädännön puutteet,. Uhriksi voi joutua tuttujen  ja jopa sukulaisten toimesta. Etsiessään parempia elinmahdollisuuksia, he ajautuvat helposti  uhreiksi, jotka päätyvät orjuuden merkit täyttävään pakkotyöhön, prostituutioon ja kerjäämiseen.  80 % ihmiskaupasta on naisten ja nuorten tyttöjen hyväksikäyttöä, ja jopa puolet uhreista ovat alaikäisiä.  YK:n arvio on, että noin800000 - 900000  joutuu vuosittain ihmiskaupan uhriksi ja hurjimmat arviot puhuvat jopa 2,5 miljoonasta.

Miten toimintaa voi vastustaa?  Viranomaisten yhteistoiminta ja rajaturvallisuus ,sekä tulevaisuuden näkymien parantaminen kohdemaissa ovat tärkeitä toimia.  Tutkimukset ,jotka johtavat lainsäädännön parantamiseen voivat paranaa tilannetta.  Entä yksittäinen ihminen? Jos havaitsee merkejä ilmeisestä ihmiskaupasta, voi ilmoittaa poliisille tai pyrkiä ohjaamaan lainopillisen neuvonnan puoleen.  Kirkko ,osana yhteiskuntaa on vahva vaikuttaja. Sen yhteistyöverkosto ja kapasiteetti tavoittavat kaikki yhteiskunnan tasot yksittäisistä ihmisistä valtiollisiin päättäjiin. Kirkola on myös  vahva moraalinen auktoriteetti ja luottamuksen ilmapiri.

Kaikki väkivalta,uhka,raiskaus on aina Jumalan ilmoituksen  ja Jumalan kuvan häpäisemistä

Kristillisen kirkon jäseninä meidän tulee olla mukaana taistelussa laittomuuta vastaan ihmisyyden puolella. Meidän tulee olla vierellä kulkijoita, olla yhtä ihmisyydessä. Tätä meiltä edellyttää sekä Vanhantestamentin ,että Uudentestamentin kirjoitukset.  Lisää  tietoa vastuuviikosta  : www.vastuuviikko.fi