Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Piiri pieni pyörii

2.10.2008 Tuovi Ahola/ELH

Kumpulan koululla elvytettin vanhoja käsityöperinteitä.

Kumpulan koululla on ainakin syksystä 2001 pyörinyt Karstulan kansalaisopiston käsityöpiiri. Tämä kausi mukaan lukien, viimeiset kolme vuotta, piiriä on pyörittänyt Arja Nurminen Karstulasta. Piirissä on kudottu mattoja, verhoja, pöytäliinoja, kaulahuiveja, villashaaleja, huovutettu töppösiä ja hattuja, askarreltu ja näperrelty yhtä ja toista, tarpeellista ja tarpeetonta.

Kun piiri tänä vuonna alkoi, kävimme aluksi läpi tavoitteet, mitä on asetetttu ja yhdessä mietimme, miten tavoitteet piirissämme täyttyvät. Yksi tavoitteista on kulttuuriperinnön vaaliminen. Osaltamme mietimme, miten voisimme sitä toteuttaa. Opettajamme oli pohtinut asian puolestamme ja laatinut "lukujärjestyksen", mikä sisälsi mm. pirtanauhan tekoa, karstaamista ja kehräämistä.

Maanantaina 29.9. oli luvassa suurta kiinnostusta herättänyt "oman villalangan" teko. Koululle oli kokoontunut kahdeksan uteliasta ja innokasta naista oppimaan uutta. Aluksi selvitimme villoja, mitkä oli tuonut Aira Vertanen. Villat Aira on keritsenyt naapurin lampaasta... Ensin Arja-ope näytti mallia karstaamisesta, jonka tarkoituksena on saada kuidut samansuuntaisiksi. Voi miten helponnäköistä se oli!! Mutta kun otti karstat omiin käsiin, niin johan oli karstat, tai sitten kädet, väärin päin. Hymy paistoi kaikkien naamalla ja välillä kuului hyväntahtoisia naurahduksia, kun yritimme tutustua karstaamisen saloihin.

Kun olimme saaneet aikaiseksi muutaman leppeen, Arja näytti kuinka kehrätää. Olipa se mukavannäköistä ja sujui niin jouhevasti! Kummasti jouhevuus loppui, kun sai itse kokeilla kehräämistä. Käsiä tuntui olevan liian vähän, kädet ja jalat eivät toimineet yhtäaikaa... Välillä lanka katkesi, välillä se oli melkein liian paksua tai liian kierteistä ja välillä olimme muuten vaan solmussa.Innostuksesta posket punaisena hehkuen ja yhteistyötä tehden, saimme aikaiseksi kaksi rullaa lankaa, jotka piti yhdistää yhdeksi langaksi. Sekin tapahtui rukilla, käyttäen apuna rullatuolia. Moista härveliä emme olleet ikinä ennen nähneet emmekä kaikki edes tienneet moisen olemassaoloa.

3 tunnin ja 9 naisen voimin saimme aikaiseksi 27 grammaa "taidelankaa", hyvin elävännäköistä ja erittäin epätasaista! Kouluarvosanoin suorituksemme oli kuitenkin 10+. Hyvä me! Yhdessä ihmettelimme, kuinka taitavia ihmiset ennen olivat, kun päreen valossa lankaa sukkelasti kehräsivät. Pari asiaa me ainakin opimme. Opimme arvostamaan vanhoja työtapoja ja kunnioittamaan entisaikojen ahkeruutta. Taitaisi meiltä nykyihmisiltä jäädä sukat neulomatta, jos itse pitäisi lanka kehrätä. Tämä oli mitä parasta perinteisen käsityötekniikan tiedon siirtoa. Taidosta ei tässä tilanteessa voi puhua =)

Suurkiitos opettajallemme Arjalle, jolla riittää aina uusia ideoita toteutettavaksi!

Jos kiinnostus heräsi,  tervetuloa piiriin pyörimään. Piiri pyörii Kumpulan koululla maanantaisin kello 13.00.