Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Irja Mäntynen täytti 90 vuotta

Virkeä ja huumorintajuinen Irja Mäntynen vietti syntymäpäiväänsä Maija-tyttären luona. Paikalla oli lapset, lastenlapset sekä muita sukulaisia ja ystäviä.


Salme Liski täytti 90-vuotta

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Irja Mäntynen täytti 90 vuotta

29.10.2008 Riitta Kytölä

Virkeä ja huumorintajuinen Irja Mäntynen vietti syntymäpäiväänsä Maija-tyttären luona. Paikalla oli lapset, lastenlapset sekä muita sukulaisia ja ystäviä.

Irja syntyi Kannonkoskella, Kannonjärven rannalla, "pitkässä järven niemessä", niinkuin hän itse kertoo. Siellä oli kaikki marjamaat lähellä: lakkaa, puolukkaa ja vadelmaakin sai ihan vierestä. Kannonjärvi antoi kalaa. Irja muistaa, että syksyisin pyydettiin muikkua verkoilla. Irjan peukalokin on oman kertoman mukaan tullut ihan kiveräksi, kun sillä on puhkottu niin paljon muikkuja. Vai antoikohan Taivaan Isä jo valmiiksi kiverän peukalon tytölle, joka syntyi Kannonjärven rantaan tietäen, että sellaiselle olisi siellä paljon käyttöä?

Järven yli piti kulkea myös koulumatka soutaen. Kuri oli kova ja myöhästyä ei saanut. Kun Irja joskus myrsyn takia myöhästyi, sanoi opettaja vain, että olisi pitänyt lähteä aikaisemmin.  

Äiti kuoli, kun Irja oli 17-vuotias. Sen jälkeen tie vei Hartolaan talouskouluun. Kyyjärvelle Irjan toi avioliitto Emil Kainun kanssa. Tuo onni oli kuitenkin lyhyt, sillä ei kulunut vuottakaan, kun vapaaehtoisena sotaan lähtenyt puoliso katosi sodassa. Hänet siunattiin myöhemmin sankarihautaan rintamalle jääneenä.

Myös Irjan tie vei rintamalle lotaksi. Aunuksessa hän toimi varuskorjaamossa. Sieltä hänet määrättiin Saarijärvelle suojeluskuntaan kirjuriksi. Ilmatorjunnassakin Irja on toiminut mm. Rintakokon katolla.

Irjalle on monet työt elämän aikana tullut tutuksi. Hän oli muun muassa aikanaan laittamassa monia pitoja, joista mainittakoon Kyyjärven kirkon vihkiäiset.

Vuonna 1945 Irja vihittiin Yrjö Mäntysen kanssa. Tämän jälkeen alkoi elämäntyö äitinä ja Majalan emäntänä. Avioliitosta syntyi viisi lasta, joista peräti kahdet oli kaksoset. Yrjö-puoliso kuoli vuonna 1988.

Nyt Irja on asunut muutaman kuukauden Kivirannassa ja on tyytyväinen elämäänsä. Toivotamme 90-vuotiaalle Irjalle Taivaan Isän siunausta tuleviin päiviin ja vuosiin!