Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Lasten ääni kuuluviin

13.11.2008 / Anna-Maria Koskelo

"Osaammeko nähdä suuruuden siinä, joka on vielä pientä"

Mikael Eskelinen (4.luokka) ja Hanna Noponen (6.lk) saivat olla edustamassa Kyyjärveä Suomen Lasten Parlamentin täysistunnossa Jyväskylässä 7.11.2008. Päivään osallitui  262 eri kuntaa ympäri Suomea, ja lapsia oli koolla yhteensä 350.

Suomen Lasten Parlamentti perustettiin avajaisistunnossa Tampereella 9.11.2007. Lasten Parlamentin perustamisen taustalla on vuonna 2006 hyväksytty nuorisolaki, jonka tavoitteena on lasten kuulemisen ja osallistumisen edistäminen. Lasten Parlamentti antaa 7-12 –vuotiaille lapsille vaikuttamiskanavan, mutta myös viranomaisille ja päättäjille mahdollisuuden kysyä ja selvittää erilaisia asioita suoraan lapsilta.

Suomessa toimivien paikallisten Lasten Parlamenttien määrä lähestyy kymmentä ja nuorisovaltuustoja tai vastaavia nuorten vaikuttamisfoorumeita on jo 150 paikkakunnalla. Lasten parlamenttien perustamisessa avustaa kuntia opetusministeriön tuella toimiva yhdistys, Suomen Lasten Parlamentti yhdistys ry, joka vastaa Lasten Parlamentin valtakunnallisesta toiminnasta. (Lisää tietoa: www.lastenparlamenttiyhdistys.fi)

Jyväskylän täysistunnossa päivä alkoi yhteisellä avauksella, johon osallistuivat sekä lapset että heitä saattamaan tulleet aikuiset (opettajia, vanhempia, nuorisotyöntekijöitä). Tämän jälkeen lapset jakautuivat eri teemojen mukaan työryhmiin, jossa he pohtivat mm. liikuntaan, kansainvälisyyteen, ympäristökysymyksiin ja kouluun liittyviä asioita. Päivän päätteeksi he toivat ryhmittäin ajatuksensa julki kaikille osallistujille.

Lasten ryhmätyöskentelyn aikana aikuisille oli mielenkiintoisia luentoja aiheeseen liittyen. Päivään osallistui paljon aikuisia, jotka ovat tehneet hyvää työtä lasten hyväksi. Yksi heisät oli lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula, joka korosti lasten ja lapsuuden arvostamista, ja sitä seikkaa, että myös lapsi on kuntalainen. Lasten oikeudet ovat  meidän aikuisten velvollisuuksia!