Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Taideaineista eväitä päämäärättömyyttä vastaan

12.11.2008 Kansanedustaja Matti Kangas

Pistoolien kieltäminen ja kerääminen pois siviiliväestöltä on laajan ongelman seurausten hillitsemistä.

Pistoolit pitäisi silti kerätä pois, koska lapsiamme ja nuoriamme ei saa enää pelottaa kouluissa. Pistoolien poistaminen ei kuitenkaan poista ahdistuksen ongelmaa. Sitä pitää lähestyä laajemmin.

Lapsemme kasvavat eri maailmassa, kuin me vanhemmat. Television Idols tai Big Brother -ohjelmista ei valitettavasti riitä eväitä vastuullisen, innostuvan ja myötäelävän ihmisen kehitykseen. Maailma on raaistunut ja elämän monet mahdollisuudet ja päämäärät on latistettu tunteettoman rahan ja tyhmän menestyksen alttarille.

Me altistumme valtion lyhytnäköisen talouspolitiikan johdosta talousviidakolle, jossa vallitsevat viidakon lait. Hyvinvoinnin pohjaa murennetaan keventämällä rikkaiden verotusta ja jättämällä kunnat rahapulaan. 

Kotikaupunkiani Jyväskylää myöten populistit panevat vastakkain vanhusten hoidon ja nuorten mielenterveystyön. Sanotaan; valitse toinen, kun rahaa ei ole. Rahaa kuitenkin on ja sitä voidaan ohjata myös hyvin, jos vain olisi tahtoa. Koulupsykologejakin on palkattava lisää. Se ei kuitenkaan riitä. On myös pohdittava miten muuten menestys- ja suorituskeskeisen maailmankuvamme vahinkoja pienten ihmisten mielissä voidaan korjata. Esimerkiksi taito- ja taideaineet musiikki, kuvataide ja käsityöt voivat tarjota paljon mielekästä sisältöä elämäänsä kaipaavalle nuorelle. Nämä aineet opettavat, että muiden hyväksyntää voi saavuttaa ilman tyhmän menestymisen pakkoa. Voidaan aivan varmasti sanoa, musiikin merkitys elämään sisältöä luovana toimintana on rahassa mittaamattomissa. Rahalla kaiken mittaaminen ei ole järekävää.

On pidettävä huolta siitä, että vanhukset, lapset ja muut näiden väliltä eivät joutuisi ahdistuneen kyynisyyden ja päämäärättömyyden hampaisiin kotona tai koulussa.

Matti Kangas
Jyväskyläläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vas)