Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Laajakaistapalaveri Saarijärvellä

22.8.2006 Aaro Toppinen

Hankkeen ohjausryhmä kokoontui Saarijärvellä. Kuvassa Niko Haapamäki TeliaSonerasta ja Ilari Kotilainen Kivijärveltä. PÄIVITETTY VERSIO.

Kuvassa Niko Haapamäki TeliaSonerasta ja Ilari Kotilainen Kivijärveltä.

Tiedottamista kritisoitiin, joten ohessa päivän viivellä ainakin jotain tietoa. Kyseessä ei siis ole ohjausryhmän virallinen tiedote vaan lähinnä katsaus esille tulleista asioista.

Saarijärven-Viitasaaren seudun laajakaistahankkeen ohjausryhmä kokoontui tarkastelemaan hankkeen tämän hetkistä tilaa. Paikalla olivat TeliaSoneran edustajana Niko Haapamäki, Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy:stä Risto Lahti ja Tuula Hakkarainen sekä kuntien edustajina Marko Risunen Kannonkoskelta, Ari-Jukka Käsmä Pihtiputaalta, Ilari Kotilainen Kivijärveltä, Kari Lehto Saarijärveltä sekä Kyyjärven kunnan varaedustajana yllekirjoittanut.

Ensimmäiseksi kuntien edustajat ottivat kantaa - tottakai - kuntakohtaisten aikataulujen siirtymiseen kuukaudella eteenpäin. Niko Haapamäki perusteli asiaa Soneran aiemman tiedotteen mukaisesti muuttuneilla EU-määräyksillä ja niistä aiheutuineilla ongelmilla komponentti- ja laitetoimituksissa. Soneran tiedotteessa puhuttiin myös ns. kuntakohtaisista toiveaikatauluista, mutta kuntien edustajat olivat jyrkästi eri mieltä toive -sanasta. Niin tai näin, jos laajakaistoja on odotettu lähes kolme vuotta, kuukauden siirto on lyhyt aika. Risto Lahti totesi, että sopimuksessa hankkeen toteutusaika on 1.1.2006 - 31.12.2006 eli kaikki sopimuksessa mainitut kylät pitäisi olla rakennettu vuoden loppuun mennessä. Niko Haapamäki vakuutti asian näin olevan.

Seuraavaksi keskusteltiin tiedottamisesta esimerkkinä muuttuneet aikataulut. Nopola Newsissä asiasta tiedotettiin sama päivänä jona se ilmestyi, mutta joissakin kunnissa tieto oli luettu vasta paikallislehdistä eikä edes ohjausryhmän jäsenillä ollut tietoa asiasta. Osittain asia selittynee kesälomilla, mutta vastaavaan on törmätty myös jatkossa. Kyyjärvellä Saunakylän ja Nurmijoen keskitinalueiden valmistumisesta ei ole tiedotetta tullut. Asia selvisi vasta siinä vaiheessa, kun tehtiin saatavuuskyselyjä Internetissä. Tiedotusta luvattiin parantaa.

Laajakaistan saatavuus

Eniten keskustelua aiheutti laajakaistan saatavuus. Niko Haapamäen mukaan keskitinalueiden valmistuminen kirjataan TeliaSoneran järjestelmiin ja Internetissä voi tehdä saatavuuskyselyjä. Linja- ym. tietoja päivitetään jatkuvasti ja kyselyjä kannattaa tehdä useammin, jos ei ensimmäisellä kerralla tärppää. Kyyjärven tiedotkin ovat päivittyneet tämän viikon aikana, suuntaan ja toiseen. Parhaiten toiminta-alueen laajuus selvinnee tekemällä kyselyjä eri osoitteisiin. Mikäli tietää suurinpiirtein asuvansa toiminta-alueen sisällä eikä kuitenkaan saatavuutta ole, kannattaa asiaa vielä erikseen tiedustella Soneralta. Osoite saattaa puuttua järjestelmistä. Haapamäen mukaan laajakaistan toiminta-alue on 6,5 km keskittimestä johtotietä mitattuna ja sen yli ei liittymiä myydä. Kiusallista niille, jotka ovat siinä "hilkulla". Kyyjärvellä ja muissakin kunnissa on tapauskohtaisesti tutkittuja, hyvin toimivia liittymiä tuon rajan takana.

Laajakaistan saatavuus toiminta-alueella

Suhteellisen mielenkiintoinen asia on sitten vielä muhimassa toiminta-alueiden sisällä. Viitasaarella ja Pihtiputaalla keskitinalueita on valmistunut jo runsaasti. Ainakin Viitasaarella on törmätty siihen, ettei laajakaistaa välttämättä saa vaikka asuu toiminta-alueella. Tai tarkemmin sanottuna saa, mutta se maksaa maltaita, koska langat puuttuvat. Rajapintojen määrittely aiheutti vilkasta ja kiivastakin keskustelua, sillä näitä alueita on varmasti muissakin kunnissa. Joten ei kannata nuolaista ennenkuin bitti kulkee.

Langatonta tekniikkaa

TeliaSoneran edustajan mukaan laajakaistaliittymän jakaminen eteenpäin langattomasti on mahdollista. Mutta, mutta... yleensähän näissä tapauksissa puhutaan nimenomaan niistä reuna-alueista ja alhaisimmista nopeuksista, joten nähtäväksi jää kuka sitä viitsii naapureilleen jakaa. 

Hyvä kuitenkin, että homma etenee ja tiedotetaan tilanteen kehittymisestä. Elokuun loppu lähestyy eikä ainakaan vielä Vehkäperän saatavuuskyselyt tuota tulosta.

PS. Juuri ennen tämän artikkelin julkaisua Irma Herrala Myllykankaantien varrelta soitti toimivasta lankaliittymästä erittäin tuohtuneena. Ensi vaiheessa saatavuutta ei ollut lainkaan, mutta myöhemmin järjestelmä päivittyi ajantasalle. Laajakaistatilaus laitettiin samantien vireille. Tänään tuli ilmoitus, että lisäkustannuksia tulee 488 €:a. Mistähän syystä, sillä kuuluvuuskin oli erinomainen ja mitkä mahtavat naapurin kustannukset olla, joka myös suunnittelee tilausta? Ei kai tämän ihan näin pitänyt mennä?

LISÄYS 25.8.2006
Tuota Herralan liittymäasiaa kysyttiin uudelleen Soneralta. Niko Haapamäeltä tuli tänään vastaus, jossa todettiin, että kyseessä on ollut virheellinen ilmoitus eikä lisäkustannuksia tule. Asia tulee mainita asiointipisteessä. Näin nämä asiat pikkuhiljaa selviävät.