Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Toimintaa, toimintaa!

29.5.2009 Eki Holmberg

Torstai toimintaa täynnä Nopolan yläkoululla.

Viimevuoden marraskuussa pidettiin rehtorin kansliassa suunnittelupalaveri projektiin, joka huipentui torstain toimintapäivään. Kyseessä oli koulun turvakurssi jonka suunnittelusta vastasivat yhdessä koulun kanssa Keski-Suomen maanpuolustuspiirin  piiripäällikkö Paavo Seppänen sekä allekirjoittanut Eki Holmberg yhdyshenkilönä(kurssinjohtaja)Toteutuksesta vastasivat eri alojen viranomaiset ja asiantuntijat.

Kurssi alkoi luennoilla joista ensimmäiset  pidettiin huhtikuussa palo- ja pelastusviranomaisen, poliisiviranomaisen sekä kunnanjohtajan tomesta. Seuraava luentotilaisuus oli toukokuun alussa ja silloin oli vuorossa turvallisuupolitiikka sotilaallinen maanpuolustus sekä yleinen järjestys .Tilaisuuden piti maanpuolustuspiirin päällikkö Paavo Seppänen.Koko homma huipentui torstaina ,kolme päivää enne koulun päättymistä,  toiminnalliseen turvapäivään.

Päivä alkoi aamu yhdekseltä Akvariossa  "käskynjaolla". Oppilaat jaettiin viiteen ryhmään joiden tuli kiertää annetun aikataulun mukaan  "rastiruletti" jossa oli 5 eri  turvallisuuteen liittyvää rastia. Ykkösrasti oli Liikenneturva. Siinä Esa Kytöharju, liikenneturvan koulutaja, takoi asiaa turvallisesta liikkumisesta eri tilanteissa. Rastilla näytettiin myös  paljonko henkilö painaa törmäystilanteessa, jossa nopeus on "vaivaset" 50 km/h. Eipä tainnut monikaan tietää ja tajuta, että siinä tilanteessa oma paino on useampi kymmenkertainen.  Kukapa uskoisi, että esim 60 kg painoinen saattaa  "äkkipyssäyksessä" painaa peräti pari tonnia ja 100 gramman kännykkäkin peräri  n. 6 kg.        Kakkosrastilla opeteltiin Pölkin Reinon  ja Lynxi`n poikien ohjauksessa pystyttämään 10-telttaa. Kovan tuulen vuoksi homma oli kohtalaisen haastellista ,mutta onnistumisprosentti oli 100. Saman rastin toinen osio oli oikea, lainmukainen ja turvallinen nuotin tekeminen. Tässäkin  tuuli  teki omat tepposensa, mutta Kantosen Jarin opastuksella  homma sujui mallikkaasti. Taisivat tytöt onnistua hieman verran paremmin kuin pojat ?  Jos  kakkosella päästiin tulen tekoon niin kolmosrastilla  Keski-Suomen pelastuslaitoksen kouluttajat Karstulasta ja Saarijärveltä opastivat tulen oikeaoppisessa sammuttamisessa sekä toiminnasta palotilanteissa. Hyvin sammui, mutta sammukoon!  Nelosrasti oli ensiapurasti jossa ensimmäisellä osalla Uusisalon Anne esitteli ensivasteauton kalustoa ja toimintaa. Toisella osalla taisi jopa joidenkin nenän pielethieman kalveta sillä  siinä oli aikuinen henkilö joutunut polkupyöräonnetomuuteen ja "jälki" oli sen mukaista. Rastilla Kainun Eija ja kouluterkkari Leena ohjasivat  "onnettomuuspaikalle" tulleita oikeaan toimintaan. Tälläkin rastilla homma sujui mallikkaasti ja "potilas" sai apua. Viitosrastilla Hankasalmelta reissannut Eija Pääkkönen (MLL) luotsasi osallistujia  netin karikkoisilla vesillä välttämään netissä jatkuvasti lisääntyviä  karikkoja ja ongelmia. Paikalla oli myös poliisipartioKeski-Suomen poliisin Karstulan osastosta jonka autoon ja toimintaan pääsivät tutustumaan myös alakoulun  ja eskarin oppilaat sekä Muksula. Taisi olla tai toivottavasti oli poliisien kanssa keskustelua myös mopoista ja muista menopeleistä, ainakin paikalla kävi välillä kohtalainen kuhina.  Rastiruletti sujui koko ajan varsin mallikkaasti ja aikataulu pelasi.Onnistumisesta suuri kiitos kaikille, varsin ammattitaitoisille ja asiansa tunteville rastiohjaajille. Se, mitä satuin "syrjäkorvalla" kuulemaan, niin taisivat myös"ruletinkiertäjät" olla tyytyväisiä ja kiinnostuneita.

Loppuyhteenveto mudostui hieman(positiivisesti) "yksitoikkoiseksi". Kaikki rastiohjaajat kiittelivät osallistujia niin toiminnasta kuin käytöksestä. Tämän päivän tehomaailma tahtoo unohtaa hyvän käytöksen ja se kuitenkin on varsin tärkeä asia muistaa eri elämän tilanteissa.  Harjoituksen yhdyshenkilönä ja johtajana(hm?)  yhdyn täysin muiden toimijoiden  mielipiteisiin. Ruletti pelasi hienosti . Kiitos kaikille ja  HYVÄ TE!!(oppilaat)

Kyy Eki