Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English


Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kesämuistoja kesäpäivästä Hokkalasta

27.11.2009 Marjatta Uusimäki / Hokkalan kyläyhdistys

Viiko juhannuksen jälkeen vietimme kyläpäivää Kyyjärven Hokkalan kylän Onnelassa.

Juhannusruusut olivat parhaimmillaan, sää kaunein, mitä vain Suomen suvi voi tarjota. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, vieraat etsiytyivät terassille suojaan auringon paahdetta. Iloinen puheensorina täytti Onnelan pihapiirin. Kylän miesväki vastasi istuimista ja pöydistä vieraitten tarpeisiin nähden ja hoitivat grillin herkkuineen. Naisenegiaan kuului kahvi/tee täytekakkutarjoilun ylläpito.

Tervetulotoivotus tutuille, naapurikylän Möksyn emännille ja isännille sekä kauempaa tulleille entisille Hokkalaisille oli mieluinen tehtävä. Lauloimme kaikkien osaamat, Soi kunniaksi Luojan ja Suvivirren. Puhuin johdantona Jes: 49:16. Kätteni hipiään minä olen sinut piirtänyt, Jumalan huolenpidosta meitä ihmisiä kohtaan. Myös onnesta, johon Hän meidät ohjaa, jos pääsee johtamaan.

Antti Heikkilä puhui Hokkalan vaiherikkaasta historiasta. Jo 1650-luvulla Tapani Hokkanen asettui kyläämme. Ajat olivat silloin kovat, nälkä vei ensimmäisen asukkaan. 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella useista taloista lähti perheen isät paremman toimeentulon toivossa Ameriikkaan tai Kanadaan. Monikaan ei tullut takaisin. Hokkalasta on kasvanut sisukasta väkeä. Elämässä on menty eteenpäin. Äidit hoitivat lapsikatraansa, vahvat aikuiset perustivat perheensä, joita on levittäytynyt ympäri Suomen maan. Muuttoliike Ruotsiin 50-60-luvuilla oli vilkasta.

Naapurikylämme Möksy on ollut historialtaan samantapainen. Meillä osa Hokkalan lapsista kävi Möksyn koulua.

Uittoihin Savonjokea/Ähtärin jokea pitkin osallistui miehiä kuin myös naisia, niin Hokkalasta ja Möksystä myös ulkopaikkakuntalaisia aina Pietarsaareen asti, jossa tapahtui puiden erottelu eri puuyhtiöille.

Tervan tuotanto työllisti paikallista väkeä, joista meillä on tervahaudat kartoissa ja maisemissa näkyvillä, muisteli Antti Heikkilä.

Kesän kauneutta kaihoisasti muistellen, kaunista kotikyläämme rakastaen, sen lukuisten koivujen ja pihlajien kehystävää kylänraittia, ylvästä vehreyttä, pihlajan kukintaa kaihoten. Kuitenkin nyt marraskuun harmaudessa ensi kesän vehreys on jo puiden silmuihin kätketty.
Marjatta Uusimäki
Yllä kuvassa: Vasemmalla Mauno Uusimäki, edessä istumassa Marita Kantonen, Anna Pohjonen ja Sanna Helakallio. Takana vasemmalla: Mirja Kriivarinmäki, Arja Lahti, Katri Mylläri, Leevi Pohjoiskangas, Matti Lassila ja Leena Keskitalo. Viimeisellä rivillä vasemmalta: Kirsti Lassila ja Marjatta Uusimäki.