Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Sauli Niinistö : Aika muuttua ja aika muuttaa

Presidenttiehdokas Sauli Niinistön artikkeli Nopola Newsin lukijoille. Ehdokkaiden artikkelit Pääkirjoitus painikkeen alla.


Tarja Halonen : Suomen maataloudella on tulevaisuus

Sauli Niinistö : Aika muuttua ja aika muuttaa

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö

Presidenttiehdokas Sauli Niinistön artikkeli Nopola Newsin lukijoille. Ehdokkaiden artikkelit Pääkirjoitus painikkeen alla.

Vastakkainasettelun aika on ohi niin työelämässä kuin arjessa. On oltava, muuten ei mene maalla paremmin. Lukot on aukaistava, ja meidän muututtava tai sallittava ainakin lastemme muuttua. Aika on toinen. On yhdessä tekemisen ja tasa-arvon aika.

Kolme teesiä aiheen ympäriltä:

  • Maaseutu ja kaupunki ovat  yhtä hyvää aluetta elää. Riippuu siitä missä viihtyy, mitä etsii.
  • Naiset ja miehet eläkööt tasa-arvoisesti yhdessä. Siihen tarkoitukseen Jumala meidät lie luonut.
  • Nuoruus ja vanhuus kulkevat käsi kädessä elämänkaaren ikuista ympyrää.

Direktiivi ihmisen suojelusta

Koti on siellä missä mieli viihtyy, missä on perhe ja työ. Maaseudulle on luotava työpaikkoja niin yrittäjyyden, palvelujen kuin etätyön tarjoamin mahdollisuuksin. Maatalous ei toki ole menneisyyttä vaan tulevaisuutta. Sitä on kehitettävä tulevaisuuteen eikä peruutuspeiliin katsoen
Ilmastonmuutos ja energian kysyntä korostavat omavaraisuuden merkitystä. Omavaraisuus takaa monella tapaa turvallisuuttamme. Tarvitaan kykyä tuottaa omia elintarvikkeita ja bioenergiaa.

Pienyrityksiä niin maalla kuin kaupungissa on kohdeltava niin että niitä koskevat myös työnantajan  mahdollisuudet ja tuet eikä vain rasitteet ja velvollisuudet. Sukupolvenvaihdoksiin liittyvää verotusta on helpotettava etenkin, jos varallisuus jätetään yritykseen sen toiminnan kehittämiseksi. Yrittäjyyteen kuuluva riskinotto ei saa olla riskinottoa omasta ja perheen asunnosta, Koti on ihmisille turvattava, vaikka yritykselle tulisi vaikeitakin aikoja.

Niin maaseudun kuin taajaman asujille toivon edes henkistä direktiiviä jaksamisesta. Ohjein on suojattu lehdot, suot, lehmien hoito, sikojen karsinan koko ja peltojen sato, mutta kuka säätää ohjeen, ettei saa vaatia itseltään liikaa. Niin ihmiset, varsinkin maaseudulla, usein tekevät.
Luonto on tärkeä, mutta niin on ihminenkin.

Kakku on ensin leivottava

Vain työllä, uusilla työpaikoilla ja työstä saatavalla tuloksella Suomi kehittyy ja tuottaa sitä hyvää, jolla voimme pitää huolta myös heikommista. Naisille on ehkä helpompi selittää, että kakku on ensin leivottava, ennekuin se voidaan jakaa.
Työstä saatavan korvauksen on oltava oikeudenmukainen. Omissa työpaikoissani oikeudessa, eduskunnassa ja pankissa ovat naiset aina saaneet samaa palkkaa kuin miehet. Minusta se on oikein ja luonnollista.
Vastuu Suomen tulevaisuudesta, lapsista on yhteinen. Myös kustannukset ovat yhteiset. Raskauskulujen sijaan puhuisin vanhemmuudesta johtuvista kuluista. Ne on jaettava tasan nais- ja miesalojen kesken.

Suomalaisuuden perintö on säilytettävä pääoma

Suomalainen arvo on yksilön vapaus. Se on hieno arvo, niin kauan kuin se ei loukkaa kenenkään toisen vapautta. Arvostamme myös sivistystä, suurimpana sydämensivistystä. Sitä oppii vain elämällä ja kokemalla. Monesti se esiintyy vanhemmissa ihmisissä kauneimmillaan.
Meidän on tuettava nuoriamme kaikin tavoin ja jätettävä heille perintö, joka ei ole taakka. Häpeäksi olisi, jos jäisimme historiaan sukupolvena, joka käytti luonnonvarat, muutti ilmaston, velkaannutti maan, eikä hoitanut velvoitteitaan heikompia kohtaan.
Mutta vaikka tulevaisuus on nuorten, on kunniamme ja velvollisuutemme myös taata ikääntyville virkeä, turvallinen ja elämisenarvoinen vanhuus. Toimintaa ja harrastuksia niin kauan kuin voimaa on, ja hoivaa ja hoitoa – kotona tai palvelukodissa – kun sen aika tulee.

Suomi kaikkine rikkauksineen, joista suurin on suomalainen, menestyy ja jaksaa, kun kansa ja sen presidentti uskovat työhön, Jumalaan ja isänmaahan.