Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Turpeinen myöntää vesiongelman

Monia kuntalaisia järkyttäneen Armas Hakkaraisen kolumnin jälkeen on julkaisumme velvollisuus selvittää mikä on Turpeisen timanttikaivoksen kohtalo.


Uho ja tuhoIlmoitus

Näytä kaikki Kuusniemen kuulumiset

Heikki Luoma

Heikki Luoma on Kyyjärvellä syntynyt kirjailija. Hän on kirjoittanut urallaan kymmeniä suosittuja romaaneja, näytelmiä, kuunnelmia ja ja televisiosarjoja.

Lue esittely Wikipediassa

 Heikki Luoma / Nopola News

________________________________________

 

Yhteistyössä mukana myös - Tutustu - Klikkaa:

 

Uho ja tuho

8.10.2007 Heikki Luoma / Kuusniemen kuulumisia

Jo kolmannen polven, itse asiassa veljeni kautta jopa neljännen polven kunnallispolitiikkona en voi olla tuomatta rivikuntalaisten tietoon eräitä asioita, joista jo edesmennyt veljeni Urmas kuntalaisia varoitteli.

Nimittäin nythän on niin, että kuntaa on viimeiset pari vuotta viety  eteenpäin yhden hataran vision varassa. En tieten tahtoenkaan voi käyttää tässä yhteydessä sanaa johdettu! Otan esimerkin: miten käy, jos tuolissa on neljän jalan sijasta vain yksi ja se pettää? Kun niitä on neljä ja yksi pettää, niin jäljelle jää vielä kolme. Tämän enempää en,  arvoisat kuntalaiset,  teidän tuomioharkintaanne johdattele.

Tapanani ei ole kierrellä eikä kaarrella, joten siirryn ilman aasinsiltoja itse asiaan: Turpeisen kannattajien kovalla metelillä aloittama niin sanottu timanttikaivoshanke on vesittynyt omaan mahdottomuuteensa! Eli kunnanjohtaja S. Pohdon lämpimästi, etten sanoisi fanaattisesti tukema surkuhupaisa yritelmä on suomeksi sanottuna lirinyt kintuilleen. Ilman kielikuvia ilmaistuna P.A. Turpeisen timanttikaivos on viime viikonloppuna täyttynyt ääriään myöten vedellä, mikä oli odotettavissakin, sijaitseehan mainittu kaivos keskellä Jortikkasuota. Eli tätä edellä mainittua  touhua voi hyvällä syyllä luonnehtia vanhalla kuusniemeläisellä kansanviisaudella: Suo siellä, vetelä täällä!

Nyt kestävän kehityksen vastustajat tietenkin tarttuvat ainoaan oljenkorteensa, ja syyttävät allekirjoittanutta jälkiviisaudesta. Kuitenkin jokainen vähänkin kunnallispolitiikkaa seurannut  kuntalainen tietää,  että juuri minä kaikin laillisin keinoin vastustin hanketta viimeiseen saakka. Minun kuningasajatukseni oli vesi, mutta oikein vesissä silmin sille naurettiin ilkeitä nauruja tietyissä piireissä. Häveliäisyyssyistä jätän nimet mainitsematta tässä yhteydessä..

Mutta  kuitenkin muutamia hyviä vihjeitä eräille kuntamme silmäätekeville: Emeriittus tohtori Voivalin on hyvä ja vie Valmansa vaikkapa hupaiselle souturetkelle Turpeisen kaivosalueelle. Karille karahtamista ei tarvitse peljätä, sillä vettä on parhaimmillaan yli sadan metrin syvvydeltä. Valtuutettu dir. cant. Piipariselle suosittelen myös lämpimästi vesikuuria, eli sukeltamista mainittuun elementtiin. Olihan kanttorimme, ja on edelleen valtuustossa yksi Turpeisen  innokkaimmista  kannattajista, vaikka jokainen tietää kanttorin vesikauhun ja kiinteän asiakassuhteen Turpeisen baariin.  Puhtain paperein ei pääse arvoisa rovastimmekaan, joka vastoin hyviä tapoja ja kunnallista toimintatapaetiikkaa sekosi maallisiin asioihin kunnassamme. Eli ryhtyi ämmämäisesti eukkonsa käsikassaraksi asiassa, jonka ymmärtämiseen hänen koulutuksensa ja etenkään kokemuksensa ei riittänyt.

Kuten otsikossani mainitsin, niin ensin oli uho, ja nyt on tuho! Tai olisi, ellen hallituksen puheenjohtajana olisi jo ryhtynyt tilanteen vaatimiin järjestelyihin, joista kuntalaiset saavat kuulla lähitulevaisuudessa lisää. Vahingoniloa en tietenkään tunne, sillä rakkaan kuntamme menestys on meille Hakkaraisille aina ollut sydämenasia. Me Hakkaraiset ja Kuusniemen kunta olemme niin pitkään  astuneet niin sanoakseni yhtä jalkaa. Kuinka siis voisin vastoinkäymisten tullessa kääntää sille selkäni. Me Hakkaraiset  olemme asuttaneet tätä seutua vuodesta 1542, kuten kaikki tietävät, ja Hakkaraisen katonharjalta on viirikukko aina näyttänyt oikean tuulensuunnan. Niin se tulee tekemään tästäkin eteenpäin!

Ystävällisesti teidän oma miehenne kaikissa ongelmissanne!

Armas Hakkarainen
Talonomistaja, kh:n  pj.