Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tapahtumia
Hengellisiä tapahtumia
Kokouskutsut
Menovinkkejä

Nopola News ja globalisaatio

19.6.2005 Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen

Kuva otettu ministerivierailun yhteydessä 16.4.2005.

Globalisaatio ilmiöineen tarjoaa mahdollisuudet reaaliaikaiseen jutusteluun päätteen kautta yhtä hyvin lähinaapurin kuin maailman toisella puolella asuvien kanssa. Tiedonkulun vallankumous on keskeinen osa globalisaatiota.

Nopola Newsin idea avata piuhan pää kaikille halukkaille kaikista asioista, jotka saattaisivat kiinnostaa, on oiva ja tätä aikaa. Kaikki tiet voivat johtaa Kyyjärvelle, jos niikseen halutaan.

EU:n huippukokous ei onnistunut viime viikon loppuna sopimaan EU:n tulevista seitsemän vuoden mittaisista budjettikehyksistä. Suomi eräiden muiden mukana ei voinut hyväksyä puheenjohtajamaan Luxenburgin kompromissiesitystä.

Esitys olisi merkinnyt muun muassa sitä, että Suomen nettomaksuosuus EU:lle olisi noussut muutamassa vuodessa noin 500 miljoonaan euroon vuodessa. Samalla kun maksut olisivat lisääntyneet, Suomen maatalouden EU:lta saama osuus olisi pienentynyt  noin 100 miljoonan euron verran vuodessa. Maatalouden sisällä leikkausten sisältö olisi vielä rokottanut Kyyjärven tapaisia seutuja.

Yhtä karu olisi esitys ollut alue- ja rakennepolitiikan osalta. Se mitä valmistelustani silloisena sisäministerinä päätettiin Suomen liittyessä EU:n jäseneksi vuoden 1995 alusta, olisi nyt menetetty. Luxenburgin kompromissiesityksessä Suomenselän alue ei olisi päässyt enää Pohjois- ja
Itä-Suomen kanssa tasaveroiseen kohteluun. Olisimme jääneet tukitasojen osalta eteläisimmän Suomen kanssa samaan joukkoon.

Suomen hallituksen kanta tähän kysymykseen viimeisteltiin viime perjantaina. Ministerivaliokunnan kokouksessa muutimme pohjaesityksen nimenomaan sellaiseksi, että siinä Viitasaaren- Saarijärven seutukuntaa on kohdeltava Itä- ja Pohjois-Suomen tavoin.
Nyt huippukokous ei siis päässyt asioista yksimielisyyteen. Kova vääntö on vielä edessä. Suomen on mielestäni kovallakin kädellä tarvittaessa huolehdittava siitä, ettei Suomen heikoimmat alueet tai peruselinkeino joudu maksamaan kohtuutonta laskua uusien jäsenmaiden mukaan tulosta unioniin.

Mauri Pekkarinen
kauppa- ja teollisuusministeri