Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Hallanvaara

9.9.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Syksy suo satoa

Kurpitsa on kiitollinen kasvatettava. Porkkanat jää harventamatta, nauriit syö mato, salaatit etana, mutta kurpitsa kasvaa kuin vauva. (Katso lisäkuva)  Rutto/kolera pilkutti perunan lehdet, ja minä leikkasin varret heti: märänneen, käyneen perunan haju menneiltä vuosilta on elävästi mielessäni. Ja kuten arvata saattaa, perunat jäivät alamittaisiksi, manteliperunoiksi sanan varsinaisessa merkityksessä, ei siis lajikkeena.

Meillä syödään kurpitsaa. Kuutioita pannuun ja mitä vaan joukkoon (jauhelihaa, kanaa, juustoa, muita vihanneksia, juureksia, makkaraa) ja se on siinä muutamassa minuutissa. Tein lasagneakin: pastalevyjen asemasta kurpitsasiivuja pannuun. Hyvää. Kurpitsapihvit niin uunissa, pannulla tai grillissä ovat herkullisia, nopeita ja terveellisiä. Päälle mausteita ja mahdollisestii juustoa. Samettinen sosekeitto onnistuu helposti. Kiehauta kurpitsakuutiot esim. kukkakaalin ja, tai porkkanan kanssa, lisää kasvisliemikuutio, soseuta  sauvasekoittimella, lisää sulatejuustoa, ranskankermaa, ruokakermaa tms. Varmasti maistuu.

VIHREÄT TOMAATIT PUNAISIKSI

Vuosia sitten minulle kävi samoin kuin Irmalle - sankokaupalla vihreitä tomaatteja. Asettelin tomaatit kahden pyyheliinan tai puotipaperin väliin huoneen lämpöön, niin etteivät koskettaneet toisiaan. Punastuivat varsin nopeasti ja maistuivat hyviltä.

Luin kyllä myöhemmin toisenlaisenkin ohjeen, siinä kai tomaatteja pidettiin kellarissa. Minulla ei ole koskaan ollut kellaria, joten unohdin tarkan tiedon. Mutta tuolla minun tavallani tomaatteja söimme vielä marraskuussakin - muistaakseni.

Vihreistä tomaateista voi tehdä pikkelsiä.