Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Hiilenpolttoa Korpelassa

19.11.2009 Sulo Tamminen / IM/ Saunakylän Pvy

Puolassa -39 alkanut maailmansota oli Suomessa saanut öljytuotteet ehtymään.

Tuli puutetta bensasta, valoöljystä ym. Onneksi oli Suomessa kehitetty hiilikaasutin, joka bensankorvikkeena häkäkaasuna pelasi henkilö- ja linja-autoissa.

Hiiltä tarvittiin. - Niinpä Karstulan metsähallinnon toimesta perustettiin tänne Kyyjärven Saunakylälle Korpelan tilan maalle hiilityömaa. Tämä hiilityömaa laajeni Karstulan hallintoalueen suurimmaksi työmaaksi. Paikallisena työnjohtajana toimi Matti Harju, kaikkien Karstulan hiilityöalueista vastasi työnjohtaja Könönen. Työmaan toimintaa metsäpuolella seurasi metsänhoitaja Laiho.

Töissä hiilityömaalla oli miehiä ja naisia. Aluksi työpalkka oli tuntipalkkana, mutta muuttui urakkapalkaksi. Tarvittava puu "hiilipuu" otettiin valtion metsistä. Siihen aikaan valtion metsiä oli runsaasti hiilityömaan ympäristössä. Hiilipuuksi kelpasi lehti- ja havupuu. Hiilipuuksi kelpasi Metsärannan tulipalossa nokeentuneet puut.

Ensin hiilipuun mitta oli kolme metriä, mutta muuttui puolitoista metriseksi. Puu sahattiin poikki siihen aikaan pokasahalla ja karsittiin kirveellä. Puutavara ajettiin hevospelillä. Traktoreita ei ollut hommassa mukana. Hiilipuun ajoa tuli jatkettua talvina -42, -43, -44.

Puuta kun kertyi Korpelaan v.-41 niin rupesivat miiluja latomaan. Piti olla asian tuntemusta, kun miilun pohjaa tehtiin. Kun miilun pohja oli valmis niin ladottiin 1 1/2 metrisiä hiilipuita pystyyn ympyrän muotoon. Sitten ladottiin toinen kerros päälle samaan muotoon. Siihen oli jätetty miilun sytytysaukko. Mullalla peitettiin miilu.

Miilujen läheisyydessä oli myös miilukämppä. Kämppä oli lämmin. Siellä oli uuni missä oli tuli melko jatkuvasti. Siellä miilutyöntekijät, hevosajomiehet söivät lämpimässä eväitään ja juttukin usein luisti. Muistuukin mieleen Jussi Majan kommentti: Oli talvisydän ja vahvasti pehmeää lunta, mun pitäis mennä Ukonnevan saareen puolitoistametristä hiilipuuta hakkaaman, mutta on hankalaa kun siinä on niin suuri hukkumisprosentti. Nääs pieniä nulikoita hukkui hankeen.
Toiste jatketaan...
Kyyjärvi 14.11.09
Sulo Tamminen
Kuva yllä on Einari Pölkin tervahaudasta marraskuulta 2006.