Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Muksulassa harjoitettiin ongelmanratkaisukykyä pulmapeleillä

EU/Viisari-rahoitteinen Pulmia polvesta polveen –hanke käynnistyi viime toukokuussa Karstulassa. Hankkeen tavoitteena on löytää erilaisia toimintamuotoja pulmapeleille ja luoda vuosittainen pulmapelitapahtuma Karstulaan. Hanke testasi aluksi erilaisia aktiviteetteja Karstulassa ja tarjoaa nyt parhaimpia toimintamuotoja ja pulmapelejä muille Viisarin alueen kunnille kokeiltaviksi - myös Kyyjärvelle.


MLL:N PERHEKAHVILA KOKOONTUUNuorisotalon aukioloajat keväällä 20124H-lastenhoitokurssiHaukkojen yöretkiKyyjärven tsemppari ja tsemppaajaLasten laululeikkikonsertti Mimmi-lehmän luistelukoulu ke 7.3.Kokkolaan katsomaan Robin HoodiaToppujen ja kolkkien lukujuhlatTiedemiehiä ja -naisiako?Oletko innokas osallistumaan Nopolan koulun kerhotoiminnan ohjaajaksi lv. 2012-2013?

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Muksulassa harjoitettiin ongelmanratkaisukykyä pulmapeleillä

29.3.2012 Johanna Hottola/projektipäällikkö/Pulma-hanke

EU/Viisari-rahoitteinen Pulmia polvesta polveen –hanke käynnistyi viime toukokuussa Karstulassa. Hankkeen tavoitteena on löytää erilaisia toimintamuotoja pulmapeleille ja luoda vuosittainen pulmapelitapahtuma Karstulaan. Hanke testasi aluksi erilaisia aktiviteetteja Karstulassa ja tarjoaa nyt parhaimpia toimintamuotoja ja pulmapelejä muille Viisarin alueen kunnille kokeiltaviksi - myös Kyyjärvelle.

Pulma-hankkeen toimesta pulmapelejä on käytetty Kyyjärvellä jo viime vuoden puolella senioreiden päiväkeskustoiminnassa. Viispiikkisessä on myös ilmestynyt viikoittain ajatuspulma Pulmattaren pulmapalan muodossa. Kaikille kyyjärveläisille pulmapelejä esiteltiin viime vuoden lokakuussa Perhepäivillä Kyyjärven Nopolan koululla. Pulma-hankkeen info-tilaisuudessa helmikuussa sovittiin pulmapelien kokeilusta halukkaiden toimijoiden kanssa. Parhaillaan pulmapelejä on kokeiltavana Kyyjärven vanhainkodissa ja Nopolan koululla eri luokilla. Kyyjärven kirjasto hankkii pulmapelejä tämän kevään aikana omiin kokoelmiinsa lainattaviksi ja mahdollisesti myös niihin liittyvää kirjallisuutta. Kyyjärven kirjasto tiedottaa pulmapelien lainauksesta, kun se on ajankohtaista. Tällä hetkellä pulmia on lainattavissa pohjoisessa Keski-Suomessa Karstulan ja Saarijärven kirjastoissa ja pian myös Kannonkoskella.

Monelle tulee pulmapeleistä ensimmäiseksi mieleen perinteiset pirunnyrkit ja vanginlukot. Pulmapelien kirjo on kuitenkin paljon monimuotoisempi. Myös alle kouluikäisille, 5-vuotiaasta ylöspäin, on kehitelty erilaisia pulmapelejä. Kyyjärven päiväkodissa Muksulassa vietettiinkin pulmailutuokio innokkaiden päivähoitolasten kanssa 27.3.2012. Puolitoista tuntia meni hujauksessa ja pienet pulmailijat keskittyivät tomerasti pulmien ratkaisuun. Tarjolla oli erilaisia rakentelu- ja kokoamispulmia sekä strategisia tehtäviä.

Lapset saivat itse valita pulmapelinsä ja vaihtoivat sitten toiseen peliin omien mieltymystensä mukaan. Tukea lapset saivat hankkeen projektipäälliköltä sekä Muksulan henkilökunnalta. Haasteellisemmatkin tehtävät oli mahdollista ratkaista osaavamman aikuisen tukemana, pieniä vihjeitä saaden. Pulmapeleissä kärsivällisyys on valttia ja päiväkodin pienille asiakkaille painotettiinkin sinnikkyyden merkitystä: tärkeää on jaksaa yrittää. Ja sitä sitkeyttä kyllä löytyi ehkäpä ihan yllättävässäkin määrin. Päiväkoti-ikäiset lapsetkin motivoituvat pulmapeleihin, kun tukea on tarjolla ja pelit on valittu lasten kehitysaste huomioiden. Saattaapa olla, että monissa näissä käytetyissä pulmissa olisi aikuisillekin vähän pohtimista…

Pulmailutuokion lopuksi lasten kanssa ihmeteltiin vielä pulmapelimaailmaan myös kuuluvia kuvallisia pulmia, kaksoiskuvia ja optisia illuusioita. Aivan viimeiseksi lapset saivat väritystehtävän: jokainen sai värittää norsun haluamallaan tavalla. Lapsille kerrottiin, että norsussa saattaa olla jotakin hassua. Eipä aikaakaan, kun keskittyneen tunnelman katkaisi ihmettely:” Tällä norsulla onkin viisi jalkaa!” Yhdessä sitten mietittiin, kuinka monta jalkaa norsulla pitäisi olla ja kuinka monta niitä kuvan norsulla näytti olevan. Aino-Kaisa halusi lahjoittaa oman norsunsa hankkeelle – laskekaapa hänen norsustaan itse, kuinka monta niitä jalkoja onkaan?

Pulmapäiviä vietetään tänä kesänä Wanhoissa Wehkeissä Karstulassa 16.-17.6.2012. Päiville ovat kaikki pulmailusta kiinnostuneet tervetulleita!

Lisää kuvia ja tietoa hankkeesta löytyy Pulma-hankkeen Facebook-profiilista, joka on kaikille avoin sivusto osoitteesta http://www.facebook.com/pages/Pulma-hankeThe-Puzzle-Project/100779483347741

Hankkeen kotisivut löytyvät Karstulan kunnan kotisivuilta osoitteesta http://www.karstula.fi/action/kulttuuri/pulma-hanke/

ja helposti googlaamalla hakusanalla ’Pulma-hanke’.