Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Maailman suurin risteilijä

2.11.2009 Juttuvinkki/Eija Koivisto / Irma Mäkelä/Mediamyllärit

Maailman tämän hetken suurimpaan risteilijään oli mahdollista tutustua Turussa lokakuussa 2009.

Laivaa viimeisteltiin samalla, kun pääsi kurkkaamaan porraskäytävien kautta joihinkin tiloihin portaat ja lattiat suojattuina vielä muovilla. Laivassa ei ole kerrosta 13, muuten kerroksia oli jopa 19. Porraskäytävissä näkyi tauluja ja valokuvia kaloista ja jääkarhuista, palmuista, apinoista sekä iso käsi ja muuta taidetta.

Jossain alempana vilahti keltaisia tuoleja, joissa näytti olevan erittäin korkea selkänoja. Opaalin teatterin istuimilla kelpaa katsoa esityksiä, tuoleissa valmiina myös teline juomaa varten toisin kuin meillä. Käytävien varrella oli pieniä baareja ja eri maitten ruokapaikkoja  sekä myymälöitä, eräässäkin näkyi olevan hyllyllä lusikoita esillä ensimmäsenä.

Karibialainen orkesteri soitteli kuumia rytmejä, eräällä soittajalla ihan talvitakki päällä.

Kolmen kerroksen välillä, alapuolelta ufon näköinen vuorovesibaari nousee ja laskee ikään kuin usean vesisuihkun voimalla. Turkulainen toteutus, johon mahtuu noin 50 henkeä ja aivan ihmeellinen. Urheiluauto oli otettu mukaan. Monet kristallikruunut loistivat upeina, Opus-ruokasalissa kaikista suurin sijoitettuna ison ruokapöydän yläpuolelle. Kapteenin pöytään jokainen myös haluaa päästä kutsuttuna. Muuten matkustajilla on oma paikkansa ruokasalissa koko maksamansa risteilyn ajan.

Karaoke-baari odotti esiintyjiä. Edelleen huomio kiinnittyi komedialuolaan, jossa amerikkalaisittain oli iso kyltti applause eli silloin taputetaan. Jazz-musiikille näytti olevan oma klubinsa. Tytöt näkivät krokotiilipukuun pukeutuneen miehen nousevan ”viemäristä”. Seuraava ihmettelyn paikka oli pelikenttä ja sen ympärillä katsomo. Olisi luullut sen olevan koripallohalli, mutta se olikin luistelupaikka matkustajille ja maailmanluokan esiintyjille.

8. kerroksen kannella on kattona taivas. Puutarhan saattoi kuvitella esillä olevista valokuvista. Palmut, kukat ja pensaat istutetaan paikoilleen myöhemmin lämpimässä ennen risteilyjen alkua. Grilliruokia saa mukavasti viereisestä ruokapaikasta nälän yllättäessä.

Varustamon tietojen mukaan laivasta löytyy koulutetut lastenhoitajat ja lapsille on omat leikki-, taide- ja pelialueet, esiintymislavat sekä laboratoriot pikku-Einsteineille. Matkustajien eteen tehdään kaikki mahdollinen risteilyn onnistumiseksi. Allasosastoilla saa leikkiä vesileikkejä vaikkapa tykeillä, uida, istuskella porealtaissa ja myös seurata vesishowta. Disko ja tanssipaikat kuuluvat asiaan. Lainelautailu onnistuu, samoin seinäkiipeily ja nyrkkeily. Golfia pystyy pelaamaan ja vaijerin varassa voi joutoaikana liukua kävelyaukean yli.

Kuntosaleja, koripallokenttä löytyy, hierontaa ja kauneuspalveluja on saatavilla. Valokuvaajaa tarvitaan ja karuselli on tarjolla. Taidetta voi ihailla paikan päällä tai ostaa mukaan. Naimisiin pääsee laivan kappelissa.

Kasinossa oli useita ruletti- ym. poytiä. Yksikätisissä peliautomaateissa näytti olevan kortti- tai setelipaikka. Kolikoilla ei kai sitten pelata. Ettei käy niin kuin pienelle suomalaiselle pojalle, joka alaikäisenä isänsä kanssa voitti ruotsinlaivalla pelipöydässä yli 900 mummonmarkkaa. Pojan housut valahtivat alas, kun voittokolikot laitettiin taskuihin.

Muurattu tiiliseinä tuntuu laivassa aika erikoiselta. Liikkuva infoteksti yhdessä aulassa oli hieman häiritsevän sininen. Hyttejä näkyi monta kerrosta keskuspuiston molemmin puolin. Hyteistä on hieno näköala lasitettujen parvekkeitten kautta. Laskin, että laivan ulkopuolellakin oli kahdeksan kerrosta normaalin hotellin näköistä ulkoseinää pikku parvekkeineen. Keltaisissa pelastusveneissä näkyivät potkurit eli moottoreilla liikkuvat. Laivaan kiinnitettyä ilmalaivaa ei näkynyt, sehän karkasi jo koeajon aikana syyskuussa, mutta saatiin takaisin.

Laivan henkilökuntaa oli vartijoina ja oppaina joka puolella. Filippiiniläinen neito sanoi olleensa viisi vuotta laivatyössä juontajana ja viihdyttäjänä. Pari intialaista kaveria,  venäläinen, englantilaisia ja balttilaisia nähtiin sekä suomalaisia, joista eräskin rouva sanoi olleensa ja viihtyneensä yli 30 vuotta sisustustöissä. Kansallisuuksia laivalla on useita kymmeniä. Kiinalainen, suomea puhuva mies, oli ollut sisustamassa kahta kerrosta. Levyseppänä työskennellyt Timo ihaili työnsä tuloksia.

Yli 5000, jopa 6000 maksavaa vierasta mahtuu laivaan yli 2000 suuruisen henkilökunnan lisäksi. Voisihan sitä ehkä reissuun lähteä, jos joku maksaisi matkat. Viikon risteilyn hinta on 500 – 10.000 euroa. Merten keitaat kutsuvat, mittaa laivalla on 360 metriä. Vuoden kuluttua valmistuu yhtä suuri sisaralus Pernon telakalla Turussa.

Eija Koivisto