Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Lautasen Jaana ja Nalle Puh

2.9.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit, lisäkuva Roosa-Maria Lautanen

Puuni-sarja 2. Jaana Lautasen "oma" puu on tammi ja siellä asuu Nalle Puh.

Lautasen Jaana perustelee tammivalintaansa näin: "Se on jykevä ja turvallinen".

On,on. Kun virolaiset tuttavani halusivat kommenttia maastaan, oli vastaukseni selvä: tammi ; valtava puu, jonka suojassa on pieni talo - kuin turvassa. Myöhemmin kuulinkin, että tammi on Viron kansallispuu, kun meillä on koivu.

Jaana kertoo lukeneensa lapsilleen paljon Nalle Puhia Astrid Lindgrenin kirjojen lisäksi. Häntä itseään nimenomaan Nalle Puh viehätti. Tarinoilla on kiva, onnellinen loppu. Kanille sattuu kommelluksia, Ihaalla on aina surullista ja Nalle Puh on herttainen, kaikkien ystävä.

Jaana jatkaa: "Tammessa on jotain vanhaa, arvokasta."

Totta. Kalevalan suuren tammen tarina. Väinämöinen kylvi (tai kylvätti) maat ja mannut. Kaikki muu alkoi kasvaa vaan ei tammi. Väinämöinen viiden merenneidon haravoimat kortteet poltti ja tuhkaan siemenen kylvi. Jo alkoi tammi kasvaa, pian pysäytti se pilvet, pimensi auringon - Väinämöinen oli kauhuissaan. Miten tammi saatiin kaadetuksi, onkin sitten oma jännittävä tarinansa (vrt. esim. Taru sormusten herrasta tms. fantasiakirjoihin).

Ken tammesta oksan otti, otti ikuisen onnen. Kun latvan taittoi, taittoi itselleen ikuisen taian. Kenpä lehden leikkaeli, se sai ikuisen lemmen. (Kalevala)

Antiikin tarinoissa kerrotaan tammenlehväseppeleistä. Englannissa kuninkaat kruunattiin tammimetsässä. Monissa kulttuureissa tammi on mielletty iäisyyden ja kestävyyden vertauskuvaksi. Raamatussa se kuvaa voimaa ja ylpeyttä, kirkkotaiteessa uskoa ja rohkeutta.

 

Jaana Lautanen: Perhe - Jarmo, Roosa-Maria  ja Antti-Pekka. Työ - pankissa vuodesta 1980. Lempiruoka - kaalilaatikko. Aamupala - vaniljajugurtti + mysli, kuppi kahvia + herkku. Liikuntalaji - hiihto ja puutarhanhoito. Huolestuttaa - mm. kunnan väkiluvun väheneminen, koulun säilyminen. Tärkeä laulu - Jope Ruonansuun Enkeleitä toisillemme.

 

PS. Pelattaisiinko tammea? (Kahden hengen lautapeli.)

PS. Tiesitkö, että patoa on kutsuttu tammeksi?

PS. Tammiparketti, -pöytä, -tynnyri...