Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

RAY ei lämmennyt mylläreiden ideoille

1.1.2009 Kyyjärven Mediamyllärit ry - Aaro Toppinen

Raha-automaatiyhdistys julkisti vuoden 2009 avustusten jakoehdotuksen joulukuussa. Mylläreiden kohdalla edelleen pyöreä nolla kuten edellisenä vuonnakin.

Mediamyllärit laati keväällä 2008 hankesuunnitelman - Sosiaalinen media yhteisöllisyyden vahvistajana. Kaksivuotisen hankkeen tarkoituksena olisi ollut testata ja kehittää toimintamallia, jossa kokoonpanevana voimana olisi toiminut kolmannen sektorin toimija eikä niukkenevista resursseista kärsivät pienet kunnat.


Hankkeessa oli tarkotus soveltaa ja kehittää Nopola Newsin tiedontuotantomallista eli ns.ketjutusmallista uudentyyppistä toimintaympäristöa. Suunnitelman mukaan eri toimijat muodostavat toimintaketjuja ja niitä kontrolloi Kyyjärven Mediamyllärit ry. Kohderyhminä olisivat olleet mm- ikääntyvä väestö, syrjäytymisvaarassa olevat, työttömät ja työttömyysuhan alla olevat sekä vajaakuntoiset. Kohderymille olisi järjestetty virikkeellistä toimintaa ja sitä kautta taustalla kehitetty ympäristöä. Merkittävässä roolissa suunnitelmassa oli myös Nopola Newsin käyttäminen mm. tiedottamiseen ja sisällöntuotantoon. 

Hankesuunnitelma sai - ei yksitään paikallsisesti - vaan laajemminkin tarkasteluna hyvän vastaanoton. Suunnitelman tueksi saatiin puoltavat lausunnot monilta eri taholta, joista mainittakoon Keski-Suomen Liitto, uusi Saarijärven-Karstulan seudun sosiaali- ja terveystyön kuntayhtymä, työvoimaviranomainen sekä RAY:n rahoitamalta Keski-Suomen Sosiaaliturvayhdistys ry:n käynnistämältä KIMPPA-hankkeelta. Suunniteltu hanke olisi soveltunut erinomaisesti KIMPPA-hankkeen tukiprojektiksi.

RAY:n avustusten jakoehdotus löytyy osoitteesta www.ray.fi. Vaikka rahaa on runsaasti jaettavana, jakoehdotuksen mukaan peräti 302,5 milj, euroa, niin se näyttää ohjautuvan keskeneräisille hankkeille ja aiemmin avustusta saaneille 1004:lle järjestölle. Hakijoiden joukossa on ainoastaan 16 uutta avustuksen saajaa.

Rahoitusta Kaste-ohjelmasta?

RAY:n jakoehdotuksen selvittyä pyörät laitettiin jälleen kiivaasti pyörimään. Liikenne- ja viestintäministeriö on suunnitellut ja selvittänyt ns. Nettitalkkari-toiminnan järjestämistä ikääntyvälle väestölle. Rahoitusta oli haettava sosiaali- ja terveysministeriön Kaste-ohjelmasta 31.12.2008 mennessä. Muutama tunti ennen hakuajan päättymistä saatiin hakemus toimitettua sähköisesti perille ja perinteinen posti kiikuttaa parasta aikaa paksua paperinippua kohti Helsinkiä. Kyseistä avusta oli haettava kunnan toimesta. Päätöksiä on odotettavissa helmikuun lopulla.

Jos tämäkään suunta ei lämpeä niin seuraavat raudat ovat jo ahjossa kuumenemassa, sillä vanhan sanonnan mukaan silloin on taottava kun rauta on kuumaa. Mediamylläreiden kiinnostusta on alustavasti tiedusteltu erääseen suunnitteilla olevaan hankkeeseen. 

Tietyntyyppisen uskottavuusongelman luulisi poistuvan Euroonpanmestaruuden myötä, mutta saa nähdä. Asiaa saattaisi auttaa myös nimenmuutos, esimerkiksi Sisä-Suomen Mediamyllärit ry:). Parasta aikaa nimittäin käydään "kädenvääntöä" verottajan kanssa toiminnan laadusta; paikallisuus vastaan valtakunnallisuus. 

Toimintaympäristö on kuitenkin sellainen, että sen varaan voidaan rakentaa lähes millaisia kokeilu- ja pilottiprojekteja tahansa, joita voidaan monistaa tarvittaessa laajemmille alueille.