Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kuuluuko? Kuuntelen! Lasten ja nuorten ääni kuuluviin kunnan toiminnoissa

23.3.2009 Maija-Liisa Immonen/perusopetus

Kyyjärven kunnassa lisätään lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua heitä koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon.

Koululla toimii tällä hetkellä oppilaskunta luokilla 7.-9. Myös alakoulun oppilaiden ääni tulee paremmin kuuluviin kevään aikana, kun oppilaskuntatoiminta käynnistetään 1.-6. luokalla.  Siten kaikki Nopolan koulun 1.-9. luokan oppilaat muodostavat oppilaskunnan. Oppilaskunnan hallitukseen oppilaat valitsevat luokaltaan 2 edustajaa. Oppilaskunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja sihteerin. Ala- ja yläkoulun oppilaskunnan hallitukset toimivat erikseen, muutaman kerran vuodessa on oppilaskuntien yhteinen kokous. Oppilaskunnan ohjaajana toimii Kaisa Tamminen alakoululla ja Maija-Liisa Immonen yläkoululla. 

 

Oppilaskunta voi ottaa kantaa koulutilojen ja ympäristön viihtyisyyteen ja turvallisuuteen, välituntitoimintaan, koulun tapahtumien ja juhlien suunnitteluun, lausua mielipiteensä koulutyön järjestämiseen liittyvistä asioista, kerhotoiminnasta yms. Oppilailla on varmasti hyviä näkemyksiä heidän omaa elämäänsä koskeviin asioihin, kunhan osaamme niitä kysyä ja heillä on mahdollisuus tuoda mielipiteitään esille. Yläkoulun oppilaskunta on ollut mukana tapahtumien järjestelyissä, se  on lisännyt koulutilojen viihtyisyyttä, järjestänyt kahviotoimintaa. Makeisia tai virvokkeita oppilaat eivät myy, kahvia, mehua ja leivonnaisia kylläkin. 

 

Yläkoulun oppilaat voivat vaikutta kevään aikana yläkoulun ulkonäköön. Koulu maalataan alkukesästä. Oppilaat osallistuvat koulun maalauksen suunnitteluun. Kunnassa ollaan laatimassa myös lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa yhteistyössä eri hallintokuntien ja järjestöjen edustajien kanssa. Oppilaskunnan edustajat osallistuvat suunnitelman laadintaan.

 

Nuoret ja päättäjät tilaisuus järjestään 27.4.2009 iltapäivällä. Tilaisuudessa on tarkoitus käsitellä nuorille tärkeitä asioita yhdessä päättäjien kanssa. Tilaisuuteen kutsutaan kunnan viranhaltijoita, johtokunnan, sivistyslautakunnan, kunnanhallituksen ja valtuuston edustajat sekä nuorisotyötä tekevien järjestöjen edustajia. Toivottavasti rakentava vuoropuhelu nuorten ja päättäjien välillä näin käynnistyisi.    

 

Nuoria on pidetty yhteiskunnassamme passiivisina kansalaisina, jotka eivät äänestä vaaleissa eivätkä halua vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Jos lapset ja nuoret voivat jo perusopetuksessa vaikuttaa heitä koskeviin asioihin, uskon tulevien nuorten ikäluokkien olevan valmiimpia vaikuttamaan asioihin kunnan tasolla. Vaikuttamiselle pitää olla myös kanavat: oppilaskuntatoiminta, edustajat työryhmissä ja hallinnollisissa elimissä tai muu järjestäytynyt toimintamalli. Lasten ja nuorten mielipiteitä pitää myös aidosti kuunnella ja arvostaa. On edelleenkin asioita, joista aikuiset päättävät, mutta he voivat kuunnella lasten ja nuorten mielipiteitä ennen päätöksen tekemistä. Aikuisten ja lasten/nuorten yhdessä suunnittelemista ja tekemistä täytyy harjoitella, eikä harjoittelun aloittaminen ole koskaan liian myöhäistä.