Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Eko-Norppaenergiamerkk Kyyjärven Kaukolämpöverkolle

28.10.2009 Suvi Kantonen

Kyyjärven Kaukolämpöverkolle luovutettiin viime viikolla merkittävä huomionosoitus.

Suomen Luonnonsuojeluliitto palkitsi Kyyjärven Lämpölaitoksen uudistuvalla EKO -Norppaenergia merkillä, joka myönnettiin ensimmäistä kertaa kokonaiselle kaukolämpöverkolle. Samalla Kyyjärven Kaukolämpöverkko on viimeinen Norppaenergia -merkin saava taho Suomessa. Merkin myöntämisen ansiosta kaikki Kyyjärven Kaukolämpöverkon alueella toimivat yritykset saavat käyttää uutta ekoenergiamerkkiä omassa viestinnässään Suomen Luonnonsuojeluliiton ohjeiden mukaisesti. Tilaisuudessa oli Suomen Luonnonsuojeluliitosta merkkiä luovuttamassa ekoenergiavastaava Riku Eskelinen. Hän painotti merkin myöntämisessä yhtenä kriteerinä olleen sen, että Kyyjärvellä laitos on puhtaasti puulla toimiva ja erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu.

Aluelämpölaitoksen ja verkoston rakentaminen Kyyjärvelle käynnistyi v.1998. Hanke toteutettiin kahdessa vaiheessa ja nykyiset mittasuhteet laitos saavutti v.2003. Kunta vastasi rakennusteknisistä töistä, laitteistot suunnitteli ja toteutti kyyjärveläinen Tulostekniikka Oy ja verkostojen rakentaminen toteutettiin urakalla. Yrittäjä Kai Oinonen Tulostekniikka Oy:stä kertoo, että Kyyjärvellä sijaitsevan laitoksen teho on 2,5 Mw. Laitteisto on pitkälle automatisoitu, niin lämmöntuotannon, kuin valvonnankin osalta. Mikäli ongelmia esiintyy, automaattinen hälytys soittaa tiettyjen henkilöiden kännykkään, kunnes tavoittaa henkilön, joka kuittaa saaneensa hälytyksen ja lähtee katsomaan tilannetta laitokselle. Mitään suurempia vikoja ei ole laitteissa ollut koko kymmenen vuoden aikana, toteaa Oinonen. Laitos on toiminut alusta lähtien puhtaasti puuhakkeella.

Lämmöntuotannosta vastaa Kyyjärven Energiaosuuskunta.

Osuuskunnan puh,johtaja Hannu Kainu on tyytyväinen siihen, että moni Kyyjärvellä on saanut lisäansioita ja työtä kaukolämpöverkon ja aluelämpölaitoksen rakennusvaiheen lisäksi hakkeen toimittajina. Kaikki raha on jäänyt tänne Kyyjärvelle koko toiminnan ajan. Osuuskunnan jäsenet toimittavat haketta tasaiseen tahtiin, ja sitä on riittänyt. Vuodessa lämpölaitoksessa palaa n.10000 mottia haketta, sillä lämpiää 32 omakotitaloa, 20 rivitaloa ja 13 muuta rakennusta. Pituutta verkostolla on tällä hetkellä 4,8 km, joka kattaa Paletin alueen, Lintupuron ja Ruuskan asuntoalueet.

Kunnan kanssa tehty yhteistyö on sujunut Kainun mielestä moitteettomasti. Kunta vastaa kiinteistökustannuksista ja maksaa verkkoon toimitetusta energiasta mittauksen mukaiset taksat. Kyyjärven Energiaosuuskunta vastaa lämmön tuottamisesta, valvonnasta ja laitteiston ylläpidosta. Kunnanjohtaja Matti Muukkonen uskoo, että energiantuotantoa voidaan Kyyjärvellä vieläkin tehostaa. Alueelle on suunnitteilla nykyaikaista asumista ja yritystiloja. Uskon, että monia tulee kiinnostamaan rakentaminen alueelle, joka mahdollistaa ekologisen asumisen ja liiketoiminnan, sanoo Muukkonen.

Aluelämpölaitos herättänyt paljon mielenkiintoa.

 Tulostekniikka Oy:n suunnittelema kaukolämpöverkko Kyyjärvelle on saanut paljon kiinnostusta osaksi. Varsinkin alkuaikoina vierailijoita kävi Saksasta, Ranskasta ja Japanista saakka. Lämpökeskukset valmistetaan omissa toimitiloissa Kyyjärven teollisuusalueella. Yrityksen vahvasta osaamisesta kertoo sekin, että Tulostekniikka Oy on nimetty Suomen Vahvimmat yritykset 2009 joukkoon. Kyyjärveltä on lähtenyt jo yli sadalle paikkakunnalle Bio -lämpökeskuksia. Loppuvuoden aikana toimiteaan vielä hake, puu-ja turvepelletti käyttöisiä aluelämpökeskuksia Kajaaniin, Kyyjärvelle, Olokselle, Huittisiin ja Vaasaan. Ensimmäinen ulkomaille toimitettava pellettilämpökeskus toimitetaan marraskuulla Puolaan ja sen myötä toivomme ulkomaankaupan pääsevän hyvin käyntiin, iloitsee Oinonen. Yritys työllistää tällä hetkellä Kai ja Katriina Oinosen lisäksi 5 työntekijää.