Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Keski-Suomen metsien hoito ja käyttö läpäisi sertifiointitarkastuksen

Keski-Suomen metsien hoidon ja käytön todettiin täyttävän metsäsertifioinnin asettamat vaatimukset. Vuosittain tehtävän arvioinnin suoritti riippumaton ulkopuolinen sertifiointiyritys DNV Certification Oy.


METSÄNOMISTAJIEN LIITTO JÄRVI-SUOMI JA KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS ALLEKIRJOITTIVAT METSO-YHTEISTYÖSOPIMUKSENSaunakylän pvy:n syyskokousPuumarkkinoille lisää vauhtia

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

METSÄNOMISTAJIEN LIITTO JÄRVI-SUOMI JA KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS ALLEKIRJOITTIVAT METSO-YHTEISTYÖSOPIMUKSEN

12.11.2009 Rintala Pauli/Jukka Kainulainen ja Auvo Hamarus

Metsänhoitoyhdistykset voivat välittää metsien monimuotoisuuskohteita metsänomistajien toimeksiannosta ympäristökeskukselle. Suojelun lähtökohtana on metsänomistajan vapaaehtoisuus.

Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi ja Keski-Suomen ympäristökeskus ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) edistämiseksi. Sopimuksen mukaan metsänhoitoyhdistykset voivat välittää metsien monimuotoisuuskohteita metsänomistajien vapaaehtoisista toimeksiannosta ympäristökeskukselle.

Metsänhoitoyhdistykset neuvovat ja tiedottavat metsänomistajia suojelun vaihtoehdoista. Metsänhoitoyhdistykset myös avustavat metsänomistajia mm. kohteiden hinnoittelussa ja toimivat metsänomistajien tukena kauppaa tehtäessä. Lisäksi metsänhoitoyhdistykset arvioivat METSOon soveltuvien kohteiden puusto- ja luontotiedot osana suojeluesitystä.

Metsäkohteiden valinnassa käytetään apuna METSO-ohjelman luonnontieteellisiä valintaperusteita. Arvokkaita metsäluontotyyppejä ovat esimerkiksi erityyppiset lehdot, runsaslahopuustoiset kangasmetsät, rehevät suot sekä puustoltaan luonnontilaiset kalliot ja jyrkänteet.

Ympäristökeskus neuvottelee suojeluesityksen perusteella metsänomistajan kanssa metsänkohteen suojelusta. Suojelun toteutaamiselle on useita vaihtoehtoja. Metsäkohde voidaan rauhoittaa yksityismaiden suojelualueena, jolloin alue jää maanomistajan haltuun. Alue voidaan myydä maapohjineen valtiolle tai valtio voi tarjota vaihtomaata. Tietyissä tapauksissa metsä voidaan rauhoittaa määräajaksi suojelusopimuksella. Ympäristökeskus maksaa suojelusta metsänomistajalle yhteisesti sovitun täyden korvauksen.

METSO on Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma, jonka tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa suotuisa kehitys vuoteen 2016 saakka. METSO-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja tarjoaa metsänomistajille mahdollisuuden suojella arvokkaita metsäalueitaan.

Kyyjärvellä yhteyttä METSO-asioiden tiimoilta voit ottaa metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kainulaiseen 0400-645613.

Verkossa tietoa METSOsta osoitteessa http://www.metsonpolku.fi/

Lisätietoja:

ylitarkastaja Auvo Hamarus, Keski-Suomen ympäristökeskus p. 040 767 0542
aluejohtaja Pauli Rintala, Metsänomistajien Liitto Järvi-Suomi p. 040 838 1662.