Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English


Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Koivunkaatoa Saunakylällä

21.11.2009 Hannu/ Irma Mäkelä /Saunakylän pvy

Saunakylän entisellä koululla Irman ja hänen poikansa Rauno Koiviston kodin ympäristöstä kaadettiin vanhoja koivuja.

Koivut olivat osaksi melko lahoja ja vielä ihan sähkölinjojen vieressä, joten oli palkattu aidot ammattimiehet nosturin kanssa katkomaan latvasta päin ettei tule mitään vahinkoja sähköjen kanssa. Kirjoitan tässä samalla vähän historiaa. Rakennus on Saunakylän entinen koulu, jossa minäkin kävin -50 luvulla 7 luokkaa. Koulu on rakennettu v. 1903 ja rakennus on ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa, että on ne sen ajan rakennustaidot olleet aika hyvät. Esimerkiksi perustus on tehty lohkotuista kivistä ja alla on tyhjää tilaa vähintään puoli metriä joka puolella, joten alahirretkin on säilyneet hyvin kun tuuletus pelaa.

Koulutyö aloitettiin heti koulun valmistuttua syksyllä 1903. Ensimmäinen opettaja oli ollut Ida Dalberg, sitä en kylläkään muista, mutta olen kuullut että koulun pitkäaikaisin opettaja oli Mirja Mäkelä, joka toimi alaluokkien opettajana vuodesta -38 koulun lopettamiseen vuoteen -67. Yläluokkien opettajat vaihtuivat melkein vuosittain. He olivat yleensä melko nuoria, pääasiassa naisia, joten kurinpito ei aina sujunut kovin hyvin. Silloin tuli Mirja alaluokasta apuun ja kylläpä luokka hiljeni. Siinäpä kouluajoista.

Koulukiinteistö myytiin vuonna 1972 Irma ja Toimi Koivistolle, jotka avasivat kaupan luokkatiloiihin. Kauppaa he pitivät vuoteen 1986 saakka. Nykyisin Irma ja Rauno asuvat rakennuksen päässä olevassa opettajan asunnossa, joka on remontoitu varsin nykyaikaiseksi. Uusi kattokin rakennukseen tehtiin pari vuotta sitten.

Hannu Mäkelä
Ps. Juttuun on jatkoa luvassa mm. koulumatkoista.