Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Hiilinielu ei saa muuttua päästölähteeksi poliittisella päätöksellä

Lähtökohtana ilmastonmuutoksen hillinnässä on oltava päästöjen aito vähentäminen. Tehokas tapa lisätä metsien hiilinielua - poliittisista päätöksistä riippumatta - on metsien hyvä hoito, muistutti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila puheessaan Metsänomistajien Liitto Pohjois-Suomen syyskokouksessa Kemissä 18.12.


Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessaHyvää joulua ja turvallista matkaaPystykauppajärjestelmä jyrkentää hintojen vaihtelua puumarkkinoillaMTK tuomitsee metsäyhtiöiden puukauppakartellinEhta lähti " toisenlaiseen tuotantoon"Eläinlääkintähuolto

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa

17.12.2009 Jarmo Salminen /JK

Verohallitus on 2.10.2009 antanut ohjeen varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksessa. Ohjetta sovelletaan vuoden 2010 alusta niihin tapauksiin, joissa verovelvollisuus on alkanut 1.1.2010 tai sen jälkeen.

Ohje perustuu perintö- ja lahjaverolain 9.1 §:ään. Säännöksen mukaan omaisuus arvostetaan siihen käypään arvoon, mikä omaisuudella oli verovelvollisuuden alkaessa. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä myyntihintaa. Säännös on ollut voimassa 1.1.2006 lukien.

Mikä on ohjeen tarkoitus?

Nyt annetun ohjeen tavoitteena on, että käytännöt ja menettelyt käyvän arvon antamiseksi ovat valtakunnallisesti yhtenäisiä. Verohallintolain mukaan Verohallituksen tehtävä on huolehtia yhdenmukaisuudesta verotuksessa.  Ohjeessa kyse juuri yhdenmukaisuuden edistämisestä.  Uusi valtakunnallinen ohje korvaa tällä hetkellä verovirastojen virka-alueilla voimassa olevat alueelliset arvostusohjeet.

Miten ohje muuttaa entistä käytäntöä?

Ohje ei muuta menettelyjä mitenkään sellaisten varallisuuserien osalta, joiden todennäköisestä luovutushinnasta on jo vanhastaan ollut ajantasaista tietoa käytettävissä. Esimerkiksi pörssiosakkeiden tai rahavarojen osalta muutosta ei tule. 

Sen sijaan sellaisen varallisuuden osalta, joiden käyvästä arvosta harvoin on ajantasaista tietoa, uusi ohje pyrkii tarjoamaan nykyistä parempaa ja yhtenäistä tietopohjaa käyvän arvon määrittämisen pohjaksi.

Mistä käyvät arvot saadaan?

Kohteen käypä arvo määrätään aina siitä saatavien tosiasiatietojen perusteella käyttäen kyseiseen tapaukseen parhaiten soveltuvaa arvonmäärittämismenetelmää.

Koska käyvällä arvolla tarkoitetaan verotuksessa todennäköistä myyntihintaa, määritetään käypä arvo ensisijaisesti juuri kyseistä kohdetta koskevien kauppahintatietojen perusteella.  Jos käypää arvoa ei voida perustaa juuri kyseisen kohteen myyntihintaan, määritetään kohteen käypä arvo vertailuluovutusten (vastaavien varallisuuserien myynti)  koskevien tietojen perusteella.

Vertailuluovutuksia koskevia tietoja saadaan toteutuneiden kauppojen perusteella laadituista kauppahintatilastoista. Tilastoja tuottavat esimerkiksi Tilastokeskus, Maanmittauslaitos, VTT ja muut eri varallisuuserien kauppojen perusteella tietoa kokoavat toimijat. Näiden toimijoiden julkaisemat tilastot on pyritty linkittämään ohjeen ao. kohtaan.

Keneltä pyydettiin lausuntoja ja saadut lausunnot?

Ohjetta on valmisteltu noin kahden vuoden ajan ja valmisteltaessa kuultiin kesällä 2009 laajasti eri verovelvollistahoja edustavia etujärjestöjä ja muita toimijoita, muiden ohessa valtiovarainministeriötä.  Lausunnoissa ei tullut esille seikkoja, joiden perusteella ohjetta olisi pitänyt muuttaa.

Ohjeen alueellisen soveltuvuuden ja noudattamisen seurantaa, sen päivitystarpeen arviointia ja tarvittavien muutosten toteuttamista varten on perustettu työryhmä, jonka jäseninä ovat eri alueilla toimivat Verohallinnon asiantuntijat.

Uudet 2010 alusta tulevat perintö- ja lahjaverotusohjeet

http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=7460;496194