Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Hiilinielu ei saa muuttua päästölähteeksi poliittisella päätöksellä

Lähtökohtana ilmastonmuutoksen hillinnässä on oltava päästöjen aito vähentäminen. Tehokas tapa lisätä metsien hiilinielua - poliittisista päätöksistä riippumatta - on metsien hyvä hoito, muistutti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila puheessaan Metsänomistajien Liitto Pohjois-Suomen syyskokouksessa Kemissä 18.12.


Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessaHyvää joulua ja turvallista matkaaPystykauppajärjestelmä jyrkentää hintojen vaihtelua puumarkkinoillaMTK tuomitsee metsäyhtiöiden puukauppakartellinEhta lähti " toisenlaiseen tuotantoon"Eläinlääkintähuolto

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Pystykauppajärjestelmä jyrkentää hintojen vaihtelua puumarkkinoilla

14.12.2009 Erno Järvinen MTK

Suomessa yleisesti käytössä oleva puun pystykauppajärjestelmä jyrkentää puumarkkinoiden vaihtelua. Kilpailijamaidemme tapaan Suomessakin tulisi tehdä enemmän tienvarsikauppaa.

Suomessa tulisi tehdä enemmän tienvarsikauppaa, ehdotti MTK:n metsälinjan tutkimuspäällikkö Erno Järvinen Metsänomistajien liitto Järvi-Suomen syyskokouksessa 14. joulukuuta Pieksämäellä.

Puun hintavaihtelu on TEM:n tilaaman tuoreen puumarkkinaselvityksen mukaan Suomessa kilpailijamaitamme suurempaa. Suomessa on voimakkaasti integroitunut metsäteollisuus, puun kysyntä on keskittynyttä ja metsäteollisuus turvaa tehtaiden puuhuoltoa pystyvarastoilla. Nämä tekijät yhdessä aiheuttavat puun hintojen voimakkaan vaihtelun.

Suomessa vallitsevin puukauppatapa on pystykauppa, jolloin ostaja vastaa puun korjuusta, kun muualla se on tienvarsikauppa eli hankintakauppa. Kilpailijamaissamme puuhuoltoa turvataan 1-3 vuoden puukaupan raamisopimuksilla. Pystykauppajärjestelmän heikkoudet tulevat esiin erityisesti nykyisenkaltaisessa vaikeassa metsäteollisuustuotteiden markkinatilanteessa. Puun hinta sopeutuu pystykauppajärjestelmässä hitaasti lopputuotemarkkinoiden hintamuutoksiin.

Metsäteollisuuden ydinosaaminen on lopputuotteissa ja niiden kehittämisessä, joten yritysten strategioissa painopisteen tulisi olla muualla kuin puunhankinnassa. Puun ostotoiminta kannattaisi organisoida kokonaan uudelleen. Pystykaupasta olisi järkevä siirtyä tienvarsikauppaan ja puun välitykseen. Tästä koituisi metsäteollisuudelle merkittävät kustannussäästöt ja syntyisi aitoa yrittäjyyttä puun hankintaan sekä koko metsäsektorille, Järvinen sanoo.