Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Hiilinielu ei saa muuttua päästölähteeksi poliittisella päätöksellä

Lähtökohtana ilmastonmuutoksen hillinnässä on oltava päästöjen aito vähentäminen. Tehokas tapa lisätä metsien hiilinielua - poliittisista päätöksistä riippumatta - on metsien hyvä hoito, muistutti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila puheessaan Metsänomistajien Liitto Pohjois-Suomen syyskokouksessa Kemissä 18.12.


Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessaHyvää joulua ja turvallista matkaaPystykauppajärjestelmä jyrkentää hintojen vaihtelua puumarkkinoillaMTK tuomitsee metsäyhtiöiden puukauppakartellinEhta lähti " toisenlaiseen tuotantoon"Eläinlääkintähuolto

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

MTK tuomitsee metsäyhtiöiden puukauppakartellin

4.12.2009 Juha Hakkarainen/ Jukka Kainulainen

Markkinaoikeus on määrännyt kilpailunrikkomismaksun 51 milj.eur € Stora Ensolle ja Metsäliitolle.

Markkinaoikeus on antanut päätöksensä koskien UPM-Kymmenen, Stora Enson ja Metsäliiton puukaupan hintayhteistyötä vuosilta 1997 – 2004. Markkinaoikeus on määrännyt kilpailunrikkomismaksun 51 milj.eur € Stora Ensolle ja Metsäliitolle, jotka ovat osallistuneet UPM-Kymmenen kanssa kiellettyyn hintayhteistyöhön ja tietojen vaihtoon raakapuun hankinnassa.

Puukauppakartellista on kärsinyt erityisesti yksityismetsätalous. MTK esittääkin, että kilpailunrikkomismaksu käytetään perhemetsänomistuksen kehittämiseen ja edistämiseen.

MTK tuomitsee kilpailunrajoituslain ja EU:n kilpailusäännösten vastaisen toiminnan raakapuukaupassa ja katsoo menettelyn erittäin vakavaksi kilpailurikkomukseksi. MTK vaatii, että raakapuun hinta muodostuu kilpailluilla markkinoilla ja edellyttää markkinatekijöihin perustuvaa hinnoittelua kaikille puutavaralajeille.

MTK on selvittänyt mahdollisia yleisiä perusteita vahingonkorvauskanteen nostamiselle. Käytettävissä olevan puumarkkinatutkimuksen ja MTK:n laskelmien mukaan puumarkkinoilla voidaan todeta olleen epätäydellistä kilpailua vuosina 1997–2004.

Suomessa ei ole löydettävissä edustavia ennakkotapauksia, jotka koskevat vastaavia kilpailurajoituslain mukaisia vahingonkorvauskanteita. Juridisesti MTK ei ole osapuolena yksittäisiä puukauppoja koskevissa jutuissa, mutta jokaisella metsänomistajalla on oikeus ja mahdollisuus harkita korvauskanteen nostamista asiassa.

MTK antaa tarvittaessa asiaa koskevaa neuvontaa MTK:n jäsenille.