Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven Vuokra-asuntojen hallitus esittää erityisen tarkastuksen teettämistä yhtiössä

14.12.2009 Kyyjärven Vuokra-asunnot oy

Hallituksen mukaan ensisijaista on ratkaista takavuosina syntynyt ongelmavyyhti

Kyyjärven Vuokra-asunnot oy:n hallitus käsitteli maanantaina 14.12.2009 yhtiön sisäistä selvitystä koskien yhtiön taloudellista tilaa. Tässä yhteydessä hallitus keskusteli yhtiön 2,1 miljoonan velkataakasta, velanhoitoaikataulusta ja 1,43 miljoonan euron syntyneestä korjauspaineesta sekä näiden vaikutuksesta yhtiön taloudelliseen tilaan ja asukkaiden maksamien vuokrien määriin. Yhtiön hallitus piti selvänä, ettei kaikkia kustannuksia kerta kaikkiaan ole mahdollista vyöryttää asukkaille. Vuokra-asunnot oy:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Saukon mukaan ”asukkaat eivät saisi joutua kärsimään yhtiön tekemistä päätöksistä sen enempää kuin on välttämätöntä”.

Yhtiön hallituksen mukaan tilanne on melko vakava ja vaatii monia toimenpiteitä, jotka tullaan esittelemään kunnanhallitukselle ja aina kunnanvaltuustolle asti lähitulevaisuudessa. Toimitusjohtaja Matti Muukkosen mukaan kaikkein tärkeintä on saada syntynyt tilanne korjattua keinolla millä hyvänsä. ”Olen jo aiemmin moneen otteeseen todennut, ettei prioriteettina tällä hetkellä ole etsiä syyllisiä, vaan ratkaista ongelmia. Siksi onkin ollut ikävä kuulla kuinka syytöksiä on jo vieritetty yhtiön aikaisempien toimijoiden niskaan, vaikka mekään emme edes vielä ole päässeet selville mitä yhtiössä on todellisuudessa tapahtunut”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa asiantuntijat ja juristit ovat ehdottaneet, että kaikkein selvintä tässä tilanteessa on tehdä osakeyhtiölain tarkoittama erityinen tarkastus, jonka puitteissa voidaan arvioida onko kakki yhtiössä mennyt lakien ja taiteen sääntöjen mukaisesti. ”Mikäli erityinen tarkastus osoittaa yhtiön johdon toimineen huolellisesti, voidaan myös heidän maineensa puhdistaa selvityksellä”, huhtikuun alussa toimitusjohtajana aloittanut Muukkonen kertoo.

Kyyjärven Vuokra-asunnot oy:n hallitus esittääkin kunnanhallitukselle, että se omistajana tekisi päätöksen erityisen tarkastuksen tekemisestä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. ”Itse asiassa osakeyhtiölaki jopa velvoittaa meitä tuomaan nämä asiat käsittelyyn. Jos nimittäin kävisi ilmi, että sen vuoksi, ettei asioita selvitetä, yhtiölle aiheutuisi haittaa, olisimme itse siitä vastuussa”, hallituksen jäsenet toteavat.

Asukkaat voimavaraksi

Vuokra-asuntoyhtiön hallitus päätti maanantaina myös siitä, että yhtiössä aletaan noudattaa vuodelta 1990 peräisin olevaa yhteishallinnosta vuokrataloissa annettua lakia, jonka tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa sekä lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa (yhteishallintolaki 1 §). Sen lisäksi, että yhtiön hallitus kokee asukkaat voimavaraksi käsillä olevan kriisin ratkaisussa, edellyttää laki sitä sovellettavan ainakin arava-lainoitetuissa sekä muissa vuokra-asunnoissa mikäli omistaja niin päättää. Näin ollen esimerkiksi lakisääteiset asukaskokoukset tullaan ottamaan käyttöön kaikissa yhtiön kohteissa.

Lisäksi kunnanhallitukselle tullaan esittämään yhtiön hallituksen täydentämistä lain 12 §:n vaatimuksen mukaisesti myös asukasedustuksella. Tälle, kuten muillekin yhtiön hallituksen jäsenille esitetään otettavan myös vastuurajoitusvakuutukset. ”Vaikka tämä lisää varmasti työtä yhtiössä, on uudistukset tehtävä asukkaiden oikeuksien turvaamiseksi siten kuin laissa on jo itse asiassa viimeisen 19 vuoden ajan edellytetty”, toimitusjohtaja Muukkonen kertoo.

Huhtikuun alussa aloittaneet Kyyjärven Vuokra-asunnot oy:n hallituksen jäsenet Jouni Saukko (pj.), Johanna Humalajoki ja Pirkko Kotanen pahoittelevat kuntalaisille ja vuokralaisille havaittuja ongelmia ja toivovat tukea kriisin ratkaisemisessa. ”Todennäköistä on, että tulemme myös pyytämään ulkopuolista apua ongelmien selvittämisessä, mutta otamme kyllä vastaan kaiken avun mitä tarjolla esimerkiksi asukkailta on”, Saukko selvittää lisäten yhtiön toimivan johdon käyneen jo neuvotteluja asiantuntija-avun palkkaamisesta. ”Tästäkin, todennäköisesti melko kalliiksi tulevasta konsulttiavusta päättää lopulta kunnanhallitus”, toimitusjohtaja Muukkonen kertoo.

Kyyjärven Vuokra-asunnot oy:n puolesta Kyyjärvellä 14.12.2009

Jouni Saukko                    Matti Muukkonen
hallituksen puheenjohtaja   toimitusjohtaja

Johanna Humalajoki           Pirkko Kotanen
hallituksen jäsen                 hallituksen jäsen

Lisätietoja: Matti Muukkonen, 050-3522394, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi