Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven työ- ja elinkeinoprojektille Sitran ja TEM:n leima?

8.1.2009 Matti Muukkonen

Pulkkinen: "Ainakin jossain selvästi työ- ja elinkeinopolitiikan eteen tehtävää työtä arvostetaan"

Kyyjärven työ- ja elinkeinoprojekti sai positiivisen vastaanoton perjantaina Helsingissä kunnanjohtaja Matti Muukkosen ja kylätalkkariosuuskunnan toiminnanvetäjä Janne Pulkkisen käydessä esittelemässä sitä Suomen itsenäisyyden juhlarahastossa (Sitra) ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnoimassa työn, yrittäjyyden ja työelämän politiikkaohjelmassa (TYPO). Lisäksi Kyyjärven kaksikko vieraili Uudenmaan liitossa, jossa keskustelun aiheena oli mahdollinen maakuntarajat ylittävä paluumuuttohanke.

Erityisen ilahtunut kunnanjohtaja Muukkonen oli kaksituntiseksi venyneestä keskustelusta työ- ja elinkeinoministeriössä. ”Ohjelmajohtaja Rauno Vanhasen viesti oli selvä – Kyyjärven mallissa havaitut kokonaisuudet tulee saada valtakunnallisesti myös muiden kuntien käyttöön”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa yhteistyö valtakunnallisen politiikkaohjelman kanssa jatkuu nyt lisäselvityksien tekemisellä mahdollisten resursointikeskustelujen pohjaksi. Myös Janne Pulkkisen mukaan tapaaminen oli onnistunut. ”Ministeriön väki oli selvästi kiinnostunut ajatuksistamme tiivistää yhteistyötä eri työllisyysprojektien kesken, jota olemmekin jo valmistelleet naapurikuntien projektien kanssa”, Pulkkinen tuo esiin. Hänen mukaansa ilahduttavaa oli myös se, että saimme tunnustusta teoreettisen lähestymistavan lisäksi myös jo aikaan saaduista tuloksista, joita pidettiin suhteessa kuntamme kokoon jopa poikkeuksellisen kovina.

Myös Sitrassa käytiin Muukkosen mukaan mielenkiintoisia keskusteluja. Erityisesti ns. monituottajamalli, jossa työ- ja elinkeinoasioita hoidetaan yhteistyössä julkisen ja yksityisen sektorin välillä sai kiitosta. Pulkkisen mukaan ohjelmajohtaja Juha Kostiainen oli silminnähden innostunut halustamme murtaa perinteisiä raja-aitoja. ”Rahasta ei vielä puhuttu, mutta uskoisin, että saamme jatkossa Kyyjärven käyttöön tukea ja resursseja myös Sitrasta. Erityisesti rahaston kautta saatava julkishallinnon ja yrityselämän kontaktiverkosto sekä Sitran leima mahdollisena projektimme tukijana tullee olemaan kunnallemme kultaakin kalliimpi”, Pulkkinen muistutti. Muukkosen mukaan myös Sitra toivoo työ- ja elinkeinoprojektin mallin dokumentointia. ”Jotain kuitenkin kertoo, että meille luvattiin hankkeen käsittely ja päätöksenteko mahdollisista osaresursseista heti kun saamme kokonaisuuden paperille”, Muukkonen kertoo.

Valtionvarainministeriön edustajan tapaamisen peruuntuminen ei myöskään harmittanut kaksikkoa, sillä Sitran ja TEM:n lisäksi Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen suhtautui myönteisesti Muukkosen ja Pulkkisen ideoimaan ”työperäiseen kotiseudulle paluumuuttohankkeeseen”. ”Tältäkin osin tuotamme mahdolliselle rahoittajalle varsinaisen hankesuunnitelman ja eiköhän resursseja ole tiedossa myös siltä osin”, Pulkkinen kertoo. Muukkosen mukaan hanke voisi parhaimmillaan kääntää Kyyjärven asukasluvun selvälle kasvu-uralle. ”Nykyinen muuttotappiotilanne on pahin ja asuntopulan lisäksi oikeastaan jopa ainoa ongelma, joka kunnassa tällä hetkellä. Nyt saatoimme löytää yhteistyökuvion, josta molemmat osapuolet hyötyisivät”, kunnanjohtaja toi esiin.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394 ja Janne Pulkkinen, janne.pulkkinen@kyyjarvi.fi, 044-4597077.