Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

SPR Kyyjärven osasto vierailulla naapurissa

SPR Kyyjärven osaston hallituksen jäsenet pääsivät tutustumaan Karstulan osaston ensiaputoimintaa. Samaan aikaan vieraina Karstulassa oli myös Viitasaaren osaston ensiapuryhmäläisiä


SPR tukemaan omaishoitajiaTietokonekoulussa MyllylläEi ollenkaan paksusti Vielä virtaa hyvään elämään -tapahtuma 16.4.2010 klo 11–19 TERVEYSASEMAN TIEDOTEH1N1 sikainfluenssarokotusLuvassa upea luentosarja

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärvellä ryhdytään selvittelemään sydän- ja verisuonitautiseulontojen mahdollisuutta

30.3.2010 Matti Muukkonen

Saarikka aloitti kustannusselvityksen valtuutettujen päätöksenteon pohjaksi

Kyyjärven kunta ryhtyy yhdessä perusturvaliikelaitos Saarikan kanssa selvittämään mahdollisuutta tehdä kaikille riskiryhmiin kuuluville kuntalaisille sydän- ja verisuonitautiseulonnat. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen maanantaina kunnanvaltuustossa ehdottama asia sai myötämielisen vastaanoton useissa valtuutettujen puheenvuoroissa. Muukkosen mukaan perusajatuksena olisi päästä puuttumaan sydän- ja verisuonisairauksiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. ”Sijoitus seinien sijasta ihmisiin olisi mielestäni inhimillinen ja jopa taloudellisesti perusteltu ratkaisu”, Muukkonen tuo esiin.

Kunnanjohtaja on ollut asiasta yhteydessä Saarikan liikelaitosjohtaja Mikael Palolaan, joka on luvannut selvityttää millaiset kustannukset seulonnasta kunnalle tulisi. Muukkosen mukaan yhtenä mahdollisuutena rahoittaa seulonnat olisi nimenomaan paljon puhutut ns. Valon rahat, joita Kyyjärvellä vielä eilisten päätösten jälkeen on 4,5 miljoonaa euroa sijoitettuna. ”Luonnollisesti poliittinen linjaus siitä käytetäänkö rahaa tällaiseen tarkoitukseen on valtuutetuilla, mutta itse kokisin, että tämä voisi olla parempi sijoitus kuin mitä kiinteistöinvestointien osalta on tehty”, Muukkonen korostaa.

Sydän- ja verisuonitautien seulontaehdotuksen taustalla on ajatus ennakollisen hyvinvointipolitiikan sosiaali- ja terveyskustannuksia laskevasta vaikutuksesta sekä yksilötason tiedonhankinnasta hoitojen aloittamiseksi. ”Kuten esimerkiksi nobel-voittaja Paul Krügman on tutkimuksissaan osoittanut, voidaan kustannuksissa säästää merkittävästi panostamalla oikeisiin kohteisiin. Nykyisin esimerkiksi yksi sydänpotilaan tehohoitojakso Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa voi romuttaa kuntamme talouden totaalisesti”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa myöskään yksilötason kärsimystä ei pidä väheksyä, vaan tiedon hankkiminen sairastuneille ihmisille on kaikkein tärkein asia.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.