Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kesäntekoa!

Mistäs nyt Kyyjärvellä tiedetään, että kesä on tullut kun Leijonat lakkasivat 40 vuoden jälkeen järjestämästä maksullista jäidenlähtöveikkausta.


Kyyjärven keskustan rakennusperinnön inventointityö uudistetaanKevät!"Urbaanin unelman" jatkoa!KOKOKOKKOKevään kohinaaAuma-ahon metsätiellä kelirikkoERÄKARTANOLLA TAPAHTUU

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven keskustan rakennusperinnön inventointityö uudistetaan

13.04.2010 Erkki Sorsamäki

Kyyjärven keskustaajamassa kartoitetaan jälleen rakennusperintöä.

Kuva 29.03.2010 Kyyjärven kunnanvirastolta. Kuvassa vasemmalla projektitutkija Nina Äijälä ja oikealla Päivi Andersson amanuenssi, rakennustutkimus Keski-Suomen museo.

Kyyjärven kunnan koko kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuskannan tutki Keski-Suomen museon projektitutkija Eija-Liisa Lahnala vuonna 1989 Keski-Suomen seutukaavaliiton, Keski-Suomen maakuntaliiton, Keski-Suomen museon ja Kyyjärven kunnan yhteisrahoituksella. Kunnasta löytyi vuonna 1989 kaikkiaan 97 kohdetta, joista 31 pihapiiriä tai kulttuuriympäristöä kirkonkylän alueelta. Inventointitiedot ovat jo yli 20 vuotta vanhat eivätkä sellaisenaan enää palvele maankäytön ohjausta tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten säilyttämistä, korjausneuvontaa tai hoitoa. Keski-Suomen museo  tarkistaa nyt vanhat inventointikohteet, mutta samalla tutkitaan myös uusia toisen maailmansodan jälkeen rakennettuja liikerakennuksia, asuinrakennuksia, pihapiirejä sekä julkisia rakennuksia Kyyjärven keskustassa. Myös merkittävät maisemat, vanhat tiet ja historialliset sillat kartoitetaan.

Keski-Suomen museon projektitutkija Nina Äijälä aloittaa uuden inventointityön tutkimalla viikolla 15  Kyyjärven sahan kaava-alueen rakennettua ympäristöä ja rakennuksia. Tämänkertainen inventointiprojekti suoritetaan Kyyjärven kunnan toimeksiannosta  ja se on osa laajempaa keskustan asemakaavan rakennetun ympäristön, asemakaavan ajantasaistamista/ muuttamista ja osayleiskaavan laadintaan tarvittavaa selvitystyötä. Kunta on hakemut työhön avustusta ympäristöministeriöltä 50 5. Nina Äijälä tekee pääosan työstä elo-syyskuussa 2010. Työhön on varattu kaiken kaikkiaan aikaa 2 kuukautta.  

Rakennuksista ja pihapiireistä kerätään tietoa valokuvaamalla, haastattelemalla rakennuksen omistajia ja käyttäjiä sekä selvittämällä kohteiden rakennushistoriallisia ja –teknisiä tietoja. Haastattelutietojen lisäksi tutustumaan myös vanhoihin valokuviin, vanhoihin karttoihin, rakennuslupiin ja muuhun kylän rakennusperintöä kuvaavaan historia- ja arkistoaineistoon.

Vanhat inventointitiedot vuonna 1989 oli kirjoitettu kirjoituskoneella pahvikorteille ja mukaan oli liitetty mustavalkoiset valokuvat taloista ja maisemista sekä peruskarttaotteiden kopiot osoittamaan sijaintipaikkaa. Vuonna 2010 Kyyjärven kirkonkylän vuoden 1989 rakennusinventointiaineisto tallennetaan digitaaliseen muotoon, tarkistetaan ja korjataan kohteiden tiedot nykytilannetta vastaavaksi ja lisätään aineistoon uusia kohteita digitaalisessa muodossa. Keski-Suomen museossa on vuodesta 2008 alkaen ollut  viranomaiskäytössä Kioski-vuokrasovellusohjelma, johon kuntien rakennusinventointiaineistot ja rakennushistoriaselvitykset tallennetaan koko maakunnan alueelta. Kioski-aineistosta vastaa Keski-Suomen museo. Kyyjärven sahan alueen ja elo-syyskuussa kirkonkylän koko alueen aineiston valmistuttua Keski-Suomen museo pyytää  kultakin kiinteistönomistajalta kommentit heidän omistamansa rakennusten ja kiinteistöjen inventointitiedoista omistajapostituksena. Palautteen jälkeen aineisto vasta virallisesti luovutetaan Kyyjärven kunnalle. Kyyjärven kunnassa inventoinnin yhdyshenkilönä toimii rakennustarkastaja Erkki Sorsamäki.

Yhteydenotot viikolla 15 ja 1.8. – 30.9.2010: Keski-Suomen museo, projektitutkija Nina Äijälä, puh 046 656 4103, sähköposti: nina.aijala@jkl.fi.