Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Järjestyksenvalvojan koulutus

Kyyjärvellä järjestetään järjestyksenvalvojan koulutus toukokuun aikana.


Kyyjärven työllistämisprojektin vuosipäivä

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven työllistämisprojektin vuosipäivä

1.4.2010

1.4.2009 käynnistettiin Kyyjärven Kehitys Oy:ssä kylätalkkaritprojekti.

1.4.2009 käynnistettiin projekti sen selvittämiseksi, miten kylätalonmiespalveluja tarjotaan Kyyjärvellä. 2009 Keväällä Eero Mutanen yhdessä kunnanjohtajan kanssa haastatteli kuntalaisia. Haastatteluihin oli saatu AMO rahoitusta. Maaliskuun lopussa syntyi idea kylätalkkariprojektin suunnittelusta ja Kyyjärven Kehitys Oy palkkasi projektipäällikön selvittämään asiaa.

Witas Oy:n Teho2 projektin Kari Lintunen ja Jussi Hytönen lähtivät mukaan kehittelyyn, sekä Vates säätiö koulutusten ja koulutusmateriaalien avulla. Projektissa selvitettiin mikä yhtiömuoto olisi toimivin ja millaiset säännöt laaditaan toimintaa ohjaamaan. Tuija Hämäläinen Muuramesta toimi asiantuntijana osuuskunnan sääntöjen suhteen. Te-keskus kiinnostui projektista ja uusista innovaatioista työllistämistyökalujen suhteen.

Projektin alkumetreiltä oli selvänä kaikilla, että nyt luodaan jotain uutta. Perinteiset työllistämistyökalut ovat lyhyt kestoisia ja valitettavasti palkka on hyvin pieni tai jopa niin että työllistetty saa vain päivärahan. Tämä tunnistettiin ongelmaksi, joka ei helpota työttömän arkea. Eli tehdystä työstä pitää saada palkka. Ilmaisen työn teettäminen jatkuvasti sotii jopa ihmisoikeusopimuksia vastaan. Tämä oli Kyyjärvinen oivallus, joka pantiin merkille ympäri Suomea. Myös vastakkainasettelu yrittäjien ja työllistämisprojektien välillä oli haaste. Valitettavasti on ollut negatiivisia kokemuksia yrittäjillä monilla paikkakunnilla siitä, että heidän palvelun rinnalle on synnytetty kilpailevaa toimintaa tuilla. Eli jos tarjotaan ilmaisia työntekijöitä projektin kautta esimerkiksi järjestöille ja seuroille sulkee se työmahdollisuuksia yrityksiltä ja työntekijöiltä. Jos työntekijän tekemästä työstä laskutetaan oikea hinta antaa se mahdollisuuden työllistää tekijän pysyvästi. Alihinta työllistää vain tuen ajan.

Tämä on herkkä alue ja siksi heti projektin alussa pyrittiin luomaan kontakteja yrittäjäjärjestöihin ja yrittäjiin. Tässä kohtaa pitääkin antaa kiitos Kyyjärven valtuutetuille, joilla oli rohkeutta antaa valtuudet täysin uuden mallin kokeiluun, yrittäjille, joiden kanssa pääsimme hyvään yhteistyöhön kun suunnittelimme toiminnan pelisääntöjä ja työntekijöille joiden panos alkumetreistä alkaen on ollut hyvä. Valitettavasti monella paikkakunnalla uudet innovaatiot kilpistyvät epävarmuuteen ja epäuskoon. Kyyjärvi on monessa kohtaa osoittautunut hedelmälliseksi maaperäksi hyville ideoille. Se että valtuutettumme ovat nähneet yhteiset haasteet ja rohkeasti kohdanneet ne ja ottaneet uusia työkaluja käyttöön on auttanut työ- ja elinkeinoasioiden hoitoa.

Monet kunnat, seminaarit ja työryhmät ovat kuluneen vuoden aikana kuulleet mallistamme eri puolilla Suomea. Niissä palaute on ollut monasti se, että Kyyjärvelle ollaan hieman kateellisia ennakkoluulottomuudesta. Toki on asioita, joista ollaan eri mieltä eri toimijoiden välillä, mutta se ei ole ongelma vaan se sparraa ja tehostaa toimintaa. Työn ja tohinan keskellä ei aina välttämättä huomaa jotain seikkaa ja rehellinen palaute on auttanut.

Vuosi on siis kulunut ja tämä on kiitoksen paikka kaikille tahoille, jotka ovat suoraan ja välillisesti olleet yhteydessä projektiimme. Paljon on vuoden aikana tullut uusia ideoita ja moni niistä kuntalaisilta. Olemme kategorioineet niitä heti toteutettaviin, suunniteltaviin ja joskus toteutettaviin. Eli huonoja ideoita ei ole vielä tullut.

Työllistämisrintamalla ei haasteet lopu kesken. Laskusuhdanne on koetellut yrityksiä ankaralla kädellä ja lomautuksia ja irtisanomisia on valitettavasti tullut, viimeisimmät maaliskuun aikana. Tilanne on tämä ja kaikille pyritään löytämään töitä tai koulutusta. Valitettavasti se vie välillä aikaa, että löydetään ratkaisu. Joskus se löytyy nopeasti. Mutta se, että koulutuspuolelle olemme saaneet hyviä kumppaneita ja yrityspuolelle saamme myös apua uusien alihankintaketjujen kautta tuo se helpotusta. Mutta aina kannattaa muistaa se, että oma aktiivisuus auttaa asioissa. Koulutuksia tulee säännöllisesti ja taitojen kartuttaminen ei mene hukkaan. Esimerkiksi erilaisten osaamispassien ja korttien päivittäminen ja hankkiminen on hyvä tapa pitää itsensä aktiivisena. Te-toimisto, POKE ja työ- ja elinkeinotyöryhmä hakee jatkuvasti koulutuksia, joita tarvitaan alueellamme.

Hyvää kevättä kaikille.

Ystävällisin terveisin

Janne Pulkkinen      janne.pulkkinen@kyyjarvi.fi

työ- ja elinkeinoprojektien projektijohtaja