Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärvi keskusteli kuntajakoselvityksestä

11.5.2010 Matti Muukkonen

Kunnanvaltuuston avoimessa iltakoulussa etsittiin vastauksia syntyneisiin kysymyksiin

Kyyjärven kunnanvaltuusto keskusteli avoimessa iltakoulussaan Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven kuntien sekä Saarijärven ja Viitasaaren kaupunkien strategisesta kuntajakoselvityksestä. Alustukseksi valtuutetut ja läsnä olleet kuntalaiset saivat kuulla kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikaisen, selvityksen palveluryhmää vetävän kuntayhtymäjohtaja Mikael Palolan ja elinvoimaryhmässä toimivan toimitusjohtaja Risto Lahden näkemykset seutukunnan tulevista haasteista ja ratkaisuista niihin. Näistä erityisesti Audipro oy:n kehittämispäällikkönä työskentelevän Jarmo Asikaisen mukaan muutoksia tulee joka tapauksessa tulevaisuudessa ja kuntajakoselvitys sekä sen seurauksena mahdollinen liitos on yksi väline hallita muutoksia.

Keskustelussa kunnanvaltuutettuja kiinnosti muun muassa liitoksessa menetettävien valtionosuuksien kohtalo. Selvittäjän mukaan uusi kunta saisi porkkanarahoja 6,1 miljoonaa euroa ja valtio kompensoisi menetettäviä valtionosuuksia yhteensä jopa 18 miljoonaa euroa. Myös Karstulan, Kinnulan ja Pihtiputaan poissaolo selvityksestä harmitti valtuutettuja, joskin todettiin mahdollisella kuntaliitoksella olevan vaikutusta myös niiden toimintaan. ”Selvityksen ulkopuoliset kunnat ovat edelleen tervetulleita keskustelemaan yhteistyöstä myös mahdollisen liitoksen jälkeen, kuten jo aikaisemmin on esitetty”, kunnanjohtaja Matti Muukkonen totesi.

Palvelujen osalta kiinnostusta herätti voiko uusi kunta houkutella työntekijöitä, esimerkiksi lääkäreitä aiempaa paremmin. Kuntayhtymäjohtaja Palolan mukaan näin olisi, joskin nimenomaan lääkäripula kohdistuu myös edelleen perusturvaliikelaitos Saarikan alueelle. Kunnanjohtaja Muukkosen mukaan liitoksen avulla vapautuisi resursseja hallinnosta käytäntöön: ”Tulevaisuudessa olisi mahdollista viedä palveluja jopa kylille, johon ikipäivänä ei Kyyjärvellä olisi yksin mahdollisuutta”. Kiinnostusta herätti myös se, säilyttääkö paikallispankki nykyisen kunnan toiminnasta syntyvän maksuliikenteen ja miten yhteistyön Karstulan kanssa kävisi. Kiinnostusta kohdistui myös siihen miten liikelaitosjohtaja Palola on kokenut kuntarajat SoTe-alueella.

Elinvoiman synnyttämisen osalta valtuutettuja kiinnosti nykyisen sirpaloituneisuuden korjaaminen yksituumaisuudeksi. SSYP:n toimitusjohtaja Risto Lahden mukaan yritykset eivät katsele nykyiselläkään katsele kuntarajoja ja kysymys onkin siitä voidaanko nykyisiä resursseja käyttää tehokkaammin yhteisellä alueella. Erityisesti huolta kannettiin Kyyjärveltä hävinneistä työpaikoista, joiden prosentuaalinen tiputus on ollut selvityskunnista suurin. Keskustelua käytiin myös siitä olisiko Kyyjärven elinkeinoelämällä annettavaa muille kumppaneille, jota todettiin myös Lahden suulla olevan.

Kanssapäättäjiltä valtuutetut odottivat avoimuutta ja tietämystä siitä mistä tullaan todella päättämään.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.