Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Katso lisäkuvat   

Uuno Lehtonen saateltiin haudan lepoon

19.6.2010 Olavi Vallivaara

Sotaveteraani Uuno Lehtonen kuoli 94 vuoden iässä 31.5.2010 Karstulan sairaalassa. Hänet siunattiin Karstulan kirkossa lauantaina 19.6.2010. Hautauksen jälkeen oli muistotilaisuus Karstulan seurakuntatalolla.

Uuno Lehtonen syntyi 17.6.1916 silloisen Saarijärven Kouherossa Olga ja Juho Lehtosen perheeseen. Hän sai varttua isossa perheessä, jossa lapsia oli 13. Kolme menehtyi lapsena, kolme kaatui sodassa ja kolme palasi sodista hengissä. Avioliittoon Uuno vihittiin Vienon kanssa talvella 1940. Avioliitosta syntyivät lapset: Ritva, Tarja, Kari, Helena ja Sari. Isänmaan ääni kutsui Uunon sotaan. Hän taisteli Uhtualla, Karjalan kannaksella ja Lapin sodassa. Hän haavoittui Uhtualla. Sodan jälkeen palattiin rauhan töihin. Vuonna 1948 Uunon ja Vienon perhe muutti Kyyjärvelle, Oikarin kylälle. Uuno teki elämässään monenlaisia töitä. Hänellä oli pienimuotoista yritystoimintaa, tehdastöissä hän oli paitsi Suomessa myös Ruotsissa useaan otteeseen, metsätöissä, sahalla ja rakennustyömailla. Työuransa loppupuolella hän oli viisi vuotta sinisen tien suunnittelussa mukana. Uunon harrasti elämänsä loppuun saakka liikuntaa,luki paljon,kalasti ja marjasti. Hän aktiivisesti seurasi ja oli mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa mm. kunnanvaltuustossa ja eri lautakunnissa. Uuno ja Vieno saivat elää harvinaisen pitkän yhteisen elämäntaipaleen yli 70 vuotta. Heidän kotinsa on ollut usein seurakunnan ja kyläläisten kokoontumispaikkana. Uunoa jäivät kaipaamaan Vieno puoliso, lapset perheineen,sukulaiset ja ystävät.

Siunauksen toimitti Karstulan kirkossa khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Markku Aho ja  Oktaavi kuoro lauloi Olli Oikarin johdolla. Uuno Lehtosen viimeinen lepopaikka on Karstulan hautausmaalla. Lapset lauloivat haudalla isän muistolle.  Muistotilaisuutta vietettiin hautauksen jälkeen seurakuntatalossa, jossa mm. Kari Lehtonen muisteli isäänsä.