Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

EU-liitovaltio kopautusta vaille valmis

Välimeren EU-maiden syvä talouskriisi osoittaa, että mahtavilla markkinavoimilla eli suurpankeilla ja rahastoilla on ...



EU-liitovaltio kopautusta vaille valmis

2.6.2010 Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi

Välimeren EU-maiden syvä talouskriisi osoittaa, että mahtavilla markkinavoimilla eli suurpankeilla ja rahastoilla on ...

...täydellinen niskalenkki poliittisista päättäjistä niin EU-tasolla kuin jäsenmaissakin.

Kun velkaantuminen on ollut hallitsematonta, yhä useampi maa on ajautunut velkojiensa armoille. Avuksi joutuvat ne jäsenmaat, joiden talous on muita paremmassa kunnossa. Eurooppalainen solidaarisuus maksaa paljon.
 
Viime joulukuun alussa voimaan tullut Lissabonin sopimus, EU:n perustuslaki, siirsi päätösvaltaa jäsenmailta unionille, joka samalla sai uusia korkeita päättäjiä, mm. presidentin ja ulkoministerin. Nyt myös talouspoliittista päätösvaltaa siirretään jäsenmailta unionille. Unionille annetaan oikeus määrätä jäsenmaan talouden kehyksistä sekä finanssivalvonnasta. Tehtäviensä toteuttamiseksi unioni saa oikeuden rangaista jäsenmaata, jos tämä ei noudata annettuja määräyksiä.
 
Tehdyt rakennepäätökset merkitsevät EU:n kehittymistä liittovaltioksi. Talouspoliittinen päätösvalta on ratkaiseva askel. Kun se jäsenmailta viedään, ei jää mitään merkittävää jäljelle. Syvenevä EU-liittovaltio vie meiltä itsenäisyyden. Se on suuri ja kauaskantoinen tapahtuma.
 
Liittovaltio oli entisen pääministeri Paavo Lipposen tavoite, jota tukivat myös Kokoomus, Vasemmistoliitto ja vihreät. Nyt se toteutuu Keskustan johtaman hallituksen johdolla. Tosin liittovaltion kestävyydestä ei ole pienintäkään varmuutta. Välimeren maiden ja monien muidenkin maiden taloudet ovat niin syvällä kriisissä, että ne saattavat viedä lopulta koko unionin hajoamiseen. Valtavat laina- ja takuupaketit eivät poista perusongelmaa, maiden ylivelkaantumista, talouden hiipumista ja sen vakavia seurauksia.
 
Suomen talous velkaantuu tänä vuonna yli 12 mrd eurolla. Lähivuosina lähes sama tahti jatkuu. Taloutemme oli Vanhasen-Kataisen hallituksen aloittaessa kolme vuotta sitten varsin terve. Nyt se on vakavassa velkakierteessä. Oikaiseminen vaatii seuraavalta hallitukselta verojen korotusta ja menojen leikkaamista. Ostovoima hiipuu ja kansa maksaa sekä omat että muiden synnyttämät velat. Seurauksena on työttömyyden pysyminen korkeana. Jos korot nousevat, myös kuntatalous ajautuu kasvaviin vaikeuksiin.
 
Edellä kirjoittamani synnyttää varmasti syytökset pessimismin lietsomisesta, ongelmien paisuttelusta ja jälkiviisaudesta. Vastustin aikanaan Suomen liittymistä EU:iin ja EMU:un. Pidin jo silloin virheenä sitä, että menemme samaan tiiviiseen liittoon mm. Välimeren maiden kanssa. Vaihtoehto olisi ollut pohjoismainen sopimuspohjainen yhteistyö. Liittovaltio ei ole Suomen kansan etujen mukainen ratkaisu.
 
Toimi Kankaanniemi
Kansanedustaja, kd