Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Mistä pienet lapset oppivatkaan oikeat toimintavat?

Tänään eräs vanhempi soitti ja pyysi välittämään kiitokset koululle ja palolaitoksen pojille.


Ruuskanpellon rivitalot uuteen nopeusluokkaanHalutaan ostaa/vuokrata omakotitalo


Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Ruuskanpellon rivitalot uuteen nopeusluokkaan

3.9.2010 Aaro Toppinen

PPO Oy:n Jari Lautanen tutkii mahdollisuutta 1 Gbps:n runkoverkkolaitteille. Hyvin näyttäisi sopivan.…

Asumisviihtyvyyteen vaikuttaa moni asia ja nykyään yksi niistä on riittävän nopeat tietoliikenneyhteydet. Nörteimpien kommenttien mukaan jopa lähes yhtä tärkeitä kuin vesi ja valo. Jos ei nyt sentään aivan niin tärkeitä, niin oleellinen osa jokapäiväistä elämää kuitenkin asioiden ja asioinnin siirtyessä yhä enemmän verkkoon.
 
Ruuskanpellon rivitalot Kyyjärven keskustan välittömässä läheisyydessä varustettiin valokuituyhteyksillä jo vuonna 2002. Valokuituyhteydet rivitaloissa olivat tuolloin harvinaista herkkua ja asiantuntijoiden mielestä huoneistojen parikaapelointi oli täyttä utopiaa ja rahan haaskausta.. Yhdeksän asuntoa kuitenkin kaapeloitiin ja kytkettiin Pohjoisen Keski-Suomen seutuverkkoon 100 mbps:n runkoverkkonopeudella.
 
Niin se aika ja ajatusmallit vaan muuttuvat. Alkuviikon uutisten perusteella jopa EU-tasolla on huomioitu yhteyksien tärkeys. Digitaallitekniikkaa hyödyntämällä Eurooppa pyritään saamaan uuteen kasvuun ja johtavaksi alueeksi maailmassa. Yksi olennainen osa tätä kehitystä on kunnollinen perusinfra, jonka päälle palvelut rakennetaan. Valtiovallan taholta Suomessakin on otettu ensimmäiset askeleet ja mm. Laajakaista kaikille –hanke tähtää siihen että valokuituyhteys olisi enintään kahden kilometrin etäisyydellä asutuksesta. No, jäähän tuohon vielä tuo kaksi kilometriä ratkaistavaksi. Eri seutukunnilla, lähinnä kuntien ja osuuskuntien aktiivisuuden ansiosta, on edetty ripeämmin eivätkä kuituliittymät rivitaloissa ja omakotitaloissakaan ole enää utopiaa. Eikä jatkossa Ruuskanpellollakaan, jossa päästään siis jo tässä kuussa nauttimaan EU:n maalailemista huippuyhteyksistä.

Ruuskanpellon rivitalojen yhteydet ajanmukaistetaan syyskuun alkupäivinä nostamalla runkoverkkonopeus 1 Gbps:ssa. Peruskäyttäjille luvut eivät välttämättä paljon kerro, mutta nopeat yhteydet ovat välttämättömiä uusien palveluiden tuomiseksi verkkoon. Tutuimpia näistä palveluista ovat varmaan tv-kanavat niin tavallisina kuin teräväpiirtonakin. No, toki TV-kanavat tulevat antennien ja satelliittien kauttakin, mutta liittymien kaksisuuntaisuus on yksi mielenkiintoisimmista kehityssunnista jo lähitulevaisuudessa. Ruuskanpellon mahdollisuuksia eivät ainakaan vähennä asuntoihin tulevat kytkimet, joissa on 2 gigaista ja 4 ”tavallista” 100 megaista porttia sekä langallisen verkon jatkeena huippunopea langaton verkko, voip-mahdollisuus sekä muuta mukavaa. Huh huh.
 
Etätyöstä on puhuttu kymmeniä vuosia, mutta vasta nyt se saa täysin uudet ulottuvuudet etenkin kaistaa vaativien palveluiden osalta. ADSL-käyttäjät ovat tottuneet nopeisiin download-vauhteihin mutta jos esimerkiksi videokuvaa tai muuta raskasta materiaalia pitäisi ladata ylöspäin palvelimille niin vauhti loppuu samantien. Jatkossa Ruuskanpellolla on saatavissa nopeusluokkia asiakkaan tarpeiden mukaan 2/2:sta aina 25/10 Mbps saakka. Kymppi riittää jo lähes HD-tasoisen kuvan reaaliaikaiseen siirtämiseen ylöspäin. Ja jos ei riitä niin, soitto operaattorille joka tarvittaessa kääntää nuppia kaakkoon:) Mainostoimistot, kuvankäsittelijät, videoeditoijat ja jopa journalistit tulevat nyt ensimmäisinä kaistasyöppöinä pikaisesti mieleen.
 
Kuituyhteyksiä on valmiina myös Lintupuron alueella, joten sen alueen rivitalot ovat suhteellisen helposti kytkettävissä mikäli kiinnostusta ilmenee. Kaukolämmön rakentamisen yhteydessä 2000-luvun alussa kunnan keskustaajama putkitettiin kaapelointia varten, joten valmiudet ovat huippuluokkaa myös muiden rivitalojen osalta. Kunhan vielä saataisiin kuidut tarjolle omakotitaloissa asuville niin oltaisiin jälleen eturintamassa jopa EU-tasolla mitattuna.