Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Välähdyksiä nykykoulusta - muistoja menneestä 1

Kyyjärven koululaitokselle tuli tänä syksynä täyteen 125 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi päätimme seiskaluokkalaisten kanssa tehdä pienen kurkistuksen menneeseen. Millaista koulu on ollut oppilaiden omien vanhempien ja isovanhempien kouluvuosina? Haastateltavana oli Eero Turpeinen, joka on käynyt koulunsa 70-luvulla ja Kaisa Herrala, joka kävi koulunsa liki 80 vuotta sitten. Molemmat ovat käyneet koulunsa Kyyjärvellä.



Jouluaskartelupaja nuorilleVälähdyksiä nykykoulustaMitä kuuluu MLL:lle ?"PIMMEE 10"Välähdyksiä nykykoulustaVälähdyksiä nykykoulusta - osallisuus elämäänRetki HelsinkiinLASTEN PIITUSTUKILPAILUN ARVONTATULOKSETSynttärijuhlaaVälähdyksiä nykykoulustaVälähdyksiä nykykoulustaHead, Hands, Heart , HealthLasten piirustuskilpailu

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Välähdyksiä nykykoulusta

2.11.2010 Kaisa Tamminen/Perusopetus

Kyyjärven koululaitokselle tuli tänä syksynä täyteen 125 vuotta. Paljon on kouluelämä muuttunut koulumme alkuajoista. Lähiviikkoina kertoilemme koulun toiminnasta vuonna 2010.
Kaikki oppiminen ei tapahdu koulun seinien sisäpuolella. Nelosluokkalaisten kanssa tutustuimme uuteen jäteveden puhdistamoon. Jyrki Noponen kertoi sekä puhtaan että likaisen veden kiertokulusta Kyyjärvellä. Tässä oppilaat kertovat, mitä vierailusta jäi mieleen.

Lähdimme koulusta polkupyörillä jäteveden puhdistamolle. Jyrki näytti ensin meille, miten tietokoneen avulla voi tarkkailla Oikarin vedenottamoa, Harsunkankaan vesitornia ja puhdistamon toimintaa. 

Kun käymme vessassa tai pesemme käsiä, syntyy jätevettä. Jätevesi kulkee kodeista putkia pitkin Koskiniemen pumppaamolle, josta se menee puhdistamolle. Kauempana keskustasta jätevedet menevät likakaivoon.

Jätevedenpuhdistamon tehtävänä on poistaa mahdollisimman tehokkaasti vedessä olevat jäteaineet, jotka aiheuttavat vesistössä rehevöitymistä tai pilaantumista. Jätevesi sisältää sekä kiinteitä että liuenneita aineita, jotka pitäisi saada pois jollain tapaa. Jäteveden puhdistusmenetelmiä on puhdistamolla kolme: mekaaninen, kemiallinen ja biologinen puhdistus. Likavesi kulkee altaalta toiselle ja puhdistuu. 

Jätevedestä erotettu liete kerätään talteen. Se viedään turvesuolle ja sekoitetaan sinne. Puhdistettu vesi on aivan kirkasta, mutta se ei kuitenkaan ole juomakelpoista. Puhdistettu vesi johdatetaan putkia pitkin järveen. 

Opimme, että vessanpönttöön ei saa laittaa mitään, mikä ei kuulu sinne. Ei siis esim. tekohampaita, pumpulipuikkoja, kännyköitä, leluja, hammastikkuja tai ruuveja. Opimme myös, ettei likaista vetta saa laskea järveen. Opimme, että Kyyjärven jätevedenpuhdistamolta tulee järveen Keski-Suomen puhtainta jätevettä.